2024. április 29. - Péter
A rendszerváltó liberális szövetségből lett konzervatív párt az előző két választáson milliméterekkel csúszott le a parlamenti többségről. Most már biztos, a Fidesz kálváriájának vége szakadt.
2010. április 12. hétfő 12:10 - Sarkadi-Nagy Márton
Most már biztosan tudjuk, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szerezte meg a parlamenti többséget, ezzel nyolc év után, elsöprő fölénnyel alakíthat ismét jobboldali párt kormányt Magyarországon. Tudnunk kell azonban, hogy a Fidesz mostani dominanciája egy nagyon hosszú út aktuális állomása.

A Fidesz fiatalos, szabadelvű pártként tört be a köztudatba Orbán Viktor rendszerváltás körüli, merész megszólalásaival. A polgári-konzervatív irányváltást és a négy évvel későbbi kormányra kerülést a jobboldal leszalámizása, és a kádári nosztalgiára építő kommunikációs iránykorrekció követte. A Fidesz azonban hiába vált néppárttá, ezzel az évek folyamán összegyűjtött, ideológiai csokorral két választáson is vereséget szenvedett.

Térdre, csuhások

A rendszerváltás utáni első választásokon a Fidesz harcosan antikommunista, fiatalos pártként, az SZDSZ természetes szövetségeseként jutott be a parlamentbe. A párt központi alakjai Orbán, Kövér László és Fodor Gábor voltak. A városi folklór úgy tartja, a KDNP-s jelölteket a vidám fiatal demokraták harsány „Térdre, csuhások” kiáltozással üdvözölték, Antall József beszédeihez pedig mindig hozzátették, „ámen”. A politikai mítoszgyűjteménybe bekerült szállóigék valóságmagvát a rosszindulat valószínűleg eltorzította, de az biztos, hogy ekkor még kevesen gondolták volna, hogy a Fidesz a KDNP-vel valaha közösködni fog.

Érdemes itt felidézni Andrásfalvy Bertalan akkori MDF-es művelődésügyi és közoktatási miniszter panaszkodását, aki 1992 júniusában sérelmezte, hogy „amikor a kereszténydemokrata oldalról valamilyen vallásos vagy az egyházzal kapcsolatos megnyilvánulás hangzik el, akkor itt mögöttem a frakcióvezető elkiáltja: imához, vagy énekeljük el a Himnuszt. Ezek lehetnek számára humor, de ezek azok az alkotmánysértő dolgok, mikor valakit meggyõzõdése és értéke szerint gúnyolunk”. Andrásfalvy ekkor éppen fideszes interpellációra válaszolt, a Fidesz frakcióvezetője pedig (1993-ig) Orbán Viktor volt.

A Fidesz 1992-ben irányt váltott, a rendszerváltás kori Fidesz emléke a párt jelenlegi antikommunizmusában él tovább, amely a „valóban bűnös” kommunisták meglehetősen megfoghatatlan körének elszámoltatásának követelésében és a kommunista utódpárt MSZP démonizálásában merül ki.

Daliás idők

Liberálisból a polgári-konzervatív vonalra 1992-ben váltott a párt, ami Fodor Gábor és kétszáznál több párttag kiválását eredményezte. Ekkor kezdődött a párt hierarchiájának átstrukturálása és Orbán Viktor központi szerepe is. Az összezuhanó MDF és Torgyán „Cicero” József kisgazdái mellett a Fidesz könnyedén átvette a jobboldal vezető pártjának szerepét.

1998-ban a legnagyobb, 147 fős frakcióval, a két másik jobboldali párttal koalícióban alakított kormányt. A kormányzás a Fidesz diadalmenetét hozta, kommunikációban lesöpörték a szocialistákat és a közjogi kereteket minden eddiginél szabadabban értelmezve irányítottak. A polgári párt gazdaságpolitikai tevékenységét a szakmai körök (a Bokros-csomag fémjelezte szocialista-SZDSZ koalíció mellett) a mai napig az egyik legjobbként értékelik a rendszerváltás utáni kormányok közül.

A Fidesz már ekkor belekezdett a jobboldal felfalásába, a teljes jobboldal ebből következő abszolút szavazatvesztése és a párt saját teljesítményét túlértékelően arrogáns kampánya eredményezte, hogy a Fidesz 2002-ben bár addigi legjobb választási eredményét érte el, mégsem alakíthatott kormányt.

A polgári kurzus ideológiai alapvetései (például a konzervatív-keresztény értékrend) és az agresszív politikai kommunikáció a mai napig jellemzőek a Fideszre.

A párttal, a népért

A Fidesz 2002-től máig ellenzékben volt. Ebben a nyolc évben a Fidesz finomhangolta üzeneteit, szerkezetváltozást indítva el a párton belül és a teljes jobboldalon is. Az FKgP rombadöntése, a Lakitelek munkacsoport felszívása a jobbközép egyeduralkodójává tették a Fideszt. A 2003-tól beinduló jóléti ígérgetés, a reformista kádári ikonok (Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás) beépítése a pártba az újraéledő kádári nosztalgia kihasználására a Fidesz néppártosodását és középre húzódását segítették elő (valamint megnyitották az utat egy új szélsőjobboldali párt előtt). A polgári körök mozgalmának beindítása, párton belüli személy-és szerkezetpolitikai döntések, egyaránt Orbán Viktor vezetői pozícióját erősítették meg.

A párt holdudvara és támogatói körében a mai napig él Orbán miniszterelnöki címe, a választási csalási vádak és a szocialista kormányzat rendszeres illegitimnek bélyegzése arra utal, a Fidesz ebben az időszakban is úgy érezte, a kormányzás nekik ’járna’. Tény, hogy a nyolc „száműzetésben” töltött év és az annak idején az állampárt és a KISZ által rendszeresen vegzált kollégista korszak között könnyű párhuzamot vonni.

A fideszesek frusztráltsága a 2006-os választásokon is visszaütött, az ellenfél által negatívnak bélyegzett kampánynak és a nemzet orvosának titulált Mikola néhány visszatetszést keltő nyilatkozatának komoly szerepe volt a választási vereségben.

A polgári párt mostani egészpályás letámadása azt jelenti, az immáron néppárti Fidesz most is minden társadalmi csoport szavazataira hajt, a Mikola-féle buktából is tanultak, nincsenek kiszólások, a párt egységesen szidja az MSZP-t minden téren, Orbán pedig akkora miniszterelnök lett, hogy a többi jelölttel még vitázni sem áll ki.

Öregedő demokraták

A gazdasági helyzetből következően a Fidesznek nem lesz lehetősége választói minden óhaját beteljesíteni. A párt történelmi felelőssége most abban rejlik, hogy a szükségszerűen bekövetkező Obama-effektus, a hihetetlen mértékű választói bizalom meredek visszaesése az új kormányzat első hónapjaiban ne hozza elő ismét a mindig másokat hibáztató kommunikációt a Fideszből.

Tessék megdolgozni azért a bizalomért, amit a baloldal saját hülyeségének köszönhetnek. Itt a lehetőség, élhetnek vele. Tegyék helyre a nagy elosztó rendszerek hibáit, és ne azzal foglalkozzanak, hogy mi minden k..t el Gyurcsány Ferenc. A Jobbikhoz pedig semmiképpen se forduljanak, ha nem szeretnének a történelemkönyvek legsötétebb lapjain szerepelni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását