2024. március 29. - Auguszta

Kínai tudósok okosak voltak

Kínai tudósok igazolták, hogy az arzén azért kezeli eredményesen a vérrák egyik típusát, mert célzottan pusztít el egy olyan fehérjét, amely fenntartja a rákos állapotot.
2010. április 10. szombat 08:30 - HírExtra
"A kemoterápiával ellentétben az arzén mellékhatásai (az akut promielocitás leukémia kezelésében) igen gyengék. Nincs hajhullás vagy a csontvelői funkciók visszaszorulása. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy más rákoknál hogyan használható az arzén" - mondta el Csang Hsziao-vej, a sanghaji állami orvosgenomikai laboratórium vezető kutatója.

Az arzén mérgező hatása régóta ismert, a múltban a mérgek királyának tekintették, mert a mérgezés tünetei hasonlítottak a kolerához, így sokszor felfedezetlen maradt a halál valódi oka. Kínában azonban már régóta kettős céllal használták az arzént. A szándékos mérgezésen kívül legalább 2 ezer éve a tradicionális kínai orvoslásnak is kedvelt anyaga.

Azt már 1992-ben közzétették kínai orvosok, hogy az akut promielocitás leukémia (APL) arzénnal való kezelése igen magas, 90 százalékos gyógyulási arányt eredményezett az országban. A Science tudományos folyóiratban most közzétett munka azonban azt is megmutatta, miért hatásos az arzénterápia. Kiderült, hogy az arzén specifikus módon olyan fehérjéket támad meg, melyek egyébként fenntartják a rákot.

Az arzénes APL-kezelést Kínán kívül már több más országban is alkalmazzák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását