2024. június 14. - Vazul

Szanyi Tibor: élve fogják megnyúzni a Fideszt őszre

Elavult és ártorzító a gázár-támogatás mai rendszere. Ennek ellenére legfeljebb öt százalékos gázáremelés lett volna indokolt áprilisban - nyilatkozta a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő.
2010. április 6. kedd 12:15 - HírExtra
A politikus úgy látja: nagy veszélyeket rejt magában az országra nézve az, hogy a Fidesz túlzott várakozásokat kelt a választópolgárokban.

Alig van mit a szakminiszter szemére vetni a mostani gázáremelés kapcsán - mondta Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő a Duna Televízió reggeli műsorában. "Az Országgyűlés gazdasági bizottságában pártállástól függetlenül úgy vélekedtek a képviselők, hogy ez a mostani gázáremelés azért túlzás volt.

A kompromisszum az lett, hogy a következő árfelülvizsgálatkor, június környékén, ezt a mostani túlfutást valahogyan figyelembe veszik. "Magyarul: kibújt a szög zsákból, hogy felesleges és udvariassági emelés volt, hogy a következő kormánynak valamivel könnyebb legyen a helyzete" - erősítette meg korábbi álláspontját Szanyi Tibor.

A mostani gázár támogatási rendszert egyébként már régen ki akarták vezetni, mivel közel ötvenezer embert érint az országban. Emiatt pedig nem helyes eltorzítani az árakat.

Egy önkormányzati bázisú szociális támogatási rendszer lehetne a megoldás, amibe az oktatási és a lakhatás támogatás is beletartozna - mondta Szanyi Tibor.

A mostani gázáremelés koncepciójának kialakítását is bírálta a szocialista képviselő, mondván: a "gázkosárba" csak a hosszú távú szerződések alapján vásárolt gáz került bele, holott a szolgáltatók a forgalmazott mennyiség közel egynegyedét az úgynevezett "azonnali piacról" veszik, ahol a hosszú távú árak harmadáért jutnak hozzá az energiahordozóhoz.

Az áprilistól hatályos 10,1 százalékos gázáremeléséhez képest maximum a fele, öt százalék körüli lett volna indokolt, de "inkább semmi"; kár volt egy ilyen érzékeny időszakban az emeléssel felpaprikázni az embereket - érvelt Szanyi Tibor.

A nagypolitikai várakozásokról úgy fogalmazott: a Fidesznek akár a nagykoalíció is érdeke lehetne, ha nagy túlsúllyal alakíthat kormányt. Akkora ugyanis a csodavárás az új kormány iránt, hogy "élve fogják megnyúzni a Fideszt őszre", mivel a mozgástér a számára is rendkívül kicsi lesz.

"Békés, építő munkára volna szükség most, hogy megyünk ki a válságból. Ezt megspékelni azzal, hogy ez a csodavárás egy őrületes csalódásba menjen át, senkinek nem hiányzik" - mondta a baloldali képviselő.

Úgy látja: a Fidesz saját ígéretei nem létező fedezetét keresi például akkor, amikor azzal érvel, hogy hét százalékos államháztartási hiányt kap a Bajnai-kormánytól.

Hozzátette: ha a Fidesz a jelenlegi államháztartási pályán akarja tartani az országot, akkor semmiféle hét százalékos hiányról nem kell ábrándozni.

Ha a hiány hét százalékra szaladna fel, hihetetlen retorziókra számíthatna az ország, és megint kiszáradhatna körülöttünk a finanszírozási környezet - szögezte le Szanyi Tibor a Duna Televízió reggeli műsorában.
Forrás: Duna Televízió Zrt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását