2024. május 6. - Ivett, Frida

A Civil Mozgalom új javaslata

A Civil Mozgalom (CM) szerint átláthatóságra, érthető jogszabályokra és valóban szolgáltató hivatalokra van szükség a korrupció visszaszorítása érdekében; a szervezet vezetője péntekre vitát kezdeményez az országos listavezetőkkel.
2010. április 6. kedd 12:42 - HírExtra
Seres Mária keddi budapesti sajtótájékoztatón a szervezet korrupcióellenes javaslatait ismertetve kiemelte: aki közpénzzel gazdálkodik, köteles elszámolni.

A mozgalom a köztisztviselők, állami pénzek kezelői esetében súlyos büntetőjogi szankciókat állapítana meg korrupció, vagy egyéb hivatali visszaélés esetén. Javaslataik között szerepel még a cégbírósági adatbázis korrekciója, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal(APEH) adatbázisának átalakítása.

A CM szerint a cégbíróságok nyilvántartási rendszerét alkalmassá kell tenni arra, hogy a bejegyzett cégek, azok tulajdonosai és ügyvezetői az egységes rendszerben lekérdezhetők legyenek.

Javaslatcsomagjuk kitér arra is, hogy az állami beruházások tendereztetésénél csak a tényleges munkavégzővel köthető szerződés. Az alvállalkozások igénybevételének lehetőségét szerintük ki kell zárni, az ezzel való visszaélés ugyanis korrupcióhoz vezet.

Seres Mária, a CM vezetője közölte: péntekre vitát szeretnének kezdeményezni, amelyre az országos listát állító pártok vezetőit hívnák meg.

A mozgalom vezetője hiányolta a valódi vitákat a mostani kampányból, ugyanakkor szerinte a társadalom részéről jogos elvárás, hogy megismerje az indulók elképzeléseit. Kérdésre válaszolva közölte: a vita részleteit jelenleg egyeztetik a többi párttal.

A CM vezetője azt mondta, hogy április 26-a után is folytatják a munkát függetlenül attól, hogy egy vagy öt százalékot érnek el a voksoláson. Seres Mária azt mondta a lakosság részéről számos pozitív visszajelzést kapnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását