2024. április 27. - Zita

Műszerek? Minek, ha vannak varangosbékák?

A párzási időszakban a varangyos békák viselkedése megjósolhatja "az előre jelezhetetlennek" tartott földrengéseket egy szerdán közzétett tanulmány szerint.
2010. április 1. csütörtök 07:08 - HírExtra
A hím barna varangyok (Bufo bufo) magatartása rendkívüli mértékben megváltozott öt nappal az olaszországi L,Aquilában 2009. április 6-án bekövetkezett földrengés előtt - állítja egy brit kutatócsoport, amely szaporodási helyükön tanulmányozta a kétéltűeket.

A kapott eredmények arra engednek következtetni, hogy "a barna varangyok képesek megérezni a nagy szeizmikus jelenségeket, és viselkedésüket azokhoz igazítják" - mondja Rachel Grant biológus (The Open University).

Már tíz napja tanulmányozta a varangyokat Tim Halliday oxfordi kollégájával együtt L,Aquilától 74 kilométerre, amikor a 6,3-es erősségű, 299 halálos áldozatot követelő földmozgás bekövetkezett. Megfigyelték, hogy öt nappal a földrengés előtt a szaporodási helyen levő hím varangyok száma elképesztő mértékben, 96 százalékkal csökkent, ami "felettébb szokatlan" viselkedés ezektől az állatoktól.

"Ha a varangyok megjelennek szaporodási helyükön, akkor rendszerint nagy számban ott maradnak és aktívak mindaddig, amíg tart a párzási időszak" - emlékeztetnek a Journal of Zoology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Három nappal a földrengés előtt azonban a párzások száma nullára esett vissza.

A természeti csapás után, teliholdkor a hímek óvatosan visszatértek a szaporodási helyre. Számuk azonban jóval kevesebb volt, mint az előző években: mindössze 34 a múltban összeszámolt 67-175-höz képest.

Április 15-ig - vagyis tíz nappal a földmozgás után és két nappal az utolsó nagy utórengést követően - a varangyok száma feltűnően alacsonyabb maradt a szokásosnál.

A kutatók elismerik: nem tudják, hogy "milyen környezeti jelzést" érzékelnek a kétéltűek "ennyivel korábban a földrengés előtt". Megfigyelték azonban, hogy a varangyok aktivitásának csökkenése egybeesett "az ionoszférában tapasztalt preszeizmikus zavarokkal".

Az alacsony frekvenciájú rádióhullámokban észlelt zavarok az altalajban keletkezett radioaktív nemesgáz, a radon szivárgásával vagy gravitációs hullámokkal függhetnek össze.

Más állatokat, elefántokat, halakat, kígyókat és farkasokat is tanulmányoztak már a múltban mint a földrengések előhírnökeit, de ezek a vizsgálatok nem szolgáltak a varangyokéhoz hasonló, meggyőző tényekkel - hangoztatják a brit kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását