2024. május 16. - Mózes, Botond

BKV-bizottság: nem hosszabbítják meg a mandátumot

Nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető javaslatát, hogy a közgyűlés vegye napirendjére a BKV ügyeit vizsgáló bizottság mandátumának 60 nappal történő meghosszabbítását.
2010. március 31. szerda 10:33 - HírExtra
Steiner Pál azt mondta, a BKV-ügyeket vizsgáló bizottság szocialista és szabad demokrata tagjai azt javasolják a közgyűlésnek, hogy 60 nappal hosszabbítsa meg a vizsgálóbizottság március 26-án lejárt mandátumát. Kérte, a közgyűlés vegye napirendjére erről szóló, a helyszínen kiosztott javaslatát.

A közgyűlésben a napirendre vétel 33 igen szavazatot kapott, 26 nemet és négyen tartózkodtak, így - mivel nem kapta meg a minősített többséget, ami 34 voks - nem vették napirendre a bizottság mandátumának meghosszabbítását.

A közlekedési céget érintő szabálytalanságok munkajogi, polgári jogi és esetleges büntetőjogi vonatkozásainak kivizsgálására tavaly november 26-án alakított eseti bizottságot a Fővárosi Közgyűlés. A testület mandátuma március 26-án járt le anélkül, hogy a György István (Fidesz) elnök által készített jelentéstervezetet megvitatták volna.

Akkor Steiner Pál azt mondta, a jelentéstervezetet a jelenlegi formájában teljes mértékben alkalmatlannak tartja a hatékony bizottsági vitára, mert szerinte egyebek mellett olyan tényekre is hivatkozik - cáfolat nélkül -, amelyeket büntetőeljárás alá vont személyek állítottak. Felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte számos tartalmi, technikai és "egyéb kifogásuk" van jelentéstervezettel kapcsolatban, "technikailag lehetetlen" ennyi anyagot átolvasni, számos kérdéshez speciális szakértelem lenne szükséges és ez indokolja a testület mandátumának hosszabbítását. Jelezte, hogy támogatni fogja a közgyűlésben a vizsgálóbizottság mandátumának meghosszabbítására teendő javaslatot.

György István ugyanakkor arról beszélt, hogy a BKV-vizsgálóbizottság mandátumának meghosszabbításával lehetett volna színvonalasabb jelentést készíteni, de 45 nap múlva sem kerültünk volna közelebb ahhoz, hogy a vizsgálóbizottságban és korábban a cég felügyelőbizottságában is bent ülő képviselő hajlandó-e kimondani a saját felelősségét. Úgy fogalmazott: amikor a felelősség megállapítására kerül sor, "elgyengülnek" azok, akiknek a párttársai érintettek és nem hajlandók megállapítani a felelősséget.

Steiner Pál javaslatának napirendre vételével kapcsolatban György István azt mondta, a közgyűlés "rendes" ülésének feladata, hogy foglalkozzon a vizsgálóbizottság témájával, nem pedig a szerdai rendkívüli ülésnek. Azt kérte, amennyiben a közgyűlés napirendre veszi a bizottság mandátumának meghosszabbítását, akkor osszák ki a jelentéstervezetet is.

Steiner Pál szerint azonban nincs jelentés, és így "fogalmilag kizárt", hogy jelentésként tárgyalják, "amit az elnök úr maszek dolgozatként elkészített".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását