2024. április 29. - Péter

Védd meg a mamát!

Kihirdették a méhnyakrák veszélyeit bemutató Védd meg a mamát! című pályázat eredményeit kedden Budapesten.
2010. március 23. kedd 19:00 - HírExtra
A Magyar Anya- és Családvédelmi Program az Egészséges Ifjúságért Alapítvánnyal közösen olyan pályamunkák elkészítésére kérte a 14-18 év közötti fiatalokat, amelyekkel a diáktársak és döntéshozók figyelmét is fel lehet hívni a méhnyakrák veszélyeire.

A vizuális kategória első helyezettje Faragó Alexandra, a fővárosi Than Károly Ökoiskola tanulója lett egy kisfilmmel. Karlik Melitta, a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola diákja második helyezést ért el grafikájával. Varró Katalin - aki szintén a Than Károly Ökoiskolából érkezett - fotósztorija harmadikként végzett.

Az egyéb kategória győztese egy dal, amelyet Beregi Dániel, a Szerencsi Szakképzőiskola tanulója szerzett. Kocsis Bernadett, a XXI.kerületi Fodor József Szakközépiskola és Gimnázium diákjának novellája második lett, míg Gál Soma, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulójának írása a harmadik.

Különdíjat kapott Vörös István, a Nagykanizsai Szivárvány Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény diákjának plakátja, s mivel ebből az intézményből tizen küldtek be pályázatot, a zsűri elismerése jeleként mozijeggyel jutalmazza a résztvevőket.

A Szerencsi Szakképzőiskolából tizenketten jelentkeztek a pályázatra, ezért Szűcs Erzsébet, az intézmény pedagógusa is elismerésben részesült, a tanulókat pedig szintén mozijeggyel jutalmazza a zsűri.

A pályázatra összesen 93 munka érkezett, a díjazott alkotásokat az érdeklődők szerdától egy hónapon át tekinthetik meg a budapesti XII. kerületi Arany János Gimnáziumban.
Évente 500 nő életét oltja ki a méhnyakrák Magyarországon - mondta el Czeizel Endre, az alapítvány elnöke kedden, az eredményhirdetésen.

Felidézte, hogy mennyi halálos gyermekbetegséget sikerült legyőzni oltások segítségével, a többi között a diftériát, gyermekbénulást. Jöttek a helyére azonban újabb betegségek, egyebek mellett a rák.

A méhnyakrákot oltással és szűréssel együtt hatékonyan meg lehet előzni, a gond mindig a pénz - mutatott rá a genetikus, hozzátéve: állami hatóságok hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy minél szélesebb kör juthasson az oltáshoz.

A védőoltás költségének bizonyos hányadát több önkormányzat átvállalja Magyarországon, így az eredményhirdetésnek és kiállításnak helyet adó XII. kerület is.

(Képünk illusztráció)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását