2024. május 20. - Bernát, Felícia

Hazánkat is mérlegre teszi az EU

Értékelést ad ki az Európai Bizottság szerdán tíz európai uniós tagállam, köztük Magyarország konvergencia-, illetve stabilitási programjáról.
2010. március 23. kedd 10:20 - HírExtra
Az unió az euróövezet létrehozásakor döntött úgy, hogy szigorítja a tagországok gazdaságpolitikájának ellenőrzését. Ennek jegyében az eurózónába tartozó országoknak évente fel kell újítaniuk stabilitási programjukat, az övezeten kívüli EU-tagállamoknak pedig konvergenciaprogramjukat. Magyarország mellett szerdán még Szlovénia, Luxemburg, Málta, Dánia, Lettország, Litvánia, Csehország, Lengyelország és Románia konvergencia- vagy stabilitási programját értékeli a brüsszeli bizottság.

A nemzetközi gazdasági válság miatt az elmúlt évben az EU tagországainak többségében megemelkedett az államháztartási hiány, a tagállamok nagy része emiatt uniós eljárás alatt áll. A mostani értékelésben ezért a brüsszeli bizottság még nagyobb figyelmet szentel a középtávú államháztartási konszolidációs stratégiának.

Múlt héten a bizottság már áttekintette 14 tagország programját, és a legtöbb esetben arra intett, hogy az abban szereplő előrejelzések optimisták, a valóságban a helyzet rosszabbul alakulhat. Különös figyelmet szentel Brüsszel annak, hogy az idei év után a tagállamok jövőre is megfelelő intézkedéseket hozzanak hiánycsökkentési terveik teljesítésére, illetve a válságból kivezető lépések esetleges negatív következményeinek elhárítására.

Magyarország esetében az Európai Bizottság az elmúlt időszakban pozitív alaphangvételű értékeléseket készített a gazdasági stratégiáról. Január végén például a pénzügyi biztos úgy nyilatkozott, nagyra értékeli "a magyar hatóságok és a magyar lakosság erőfeszítéseit, amelyet a globális válság közepette tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt, fokozzák a pénzügyi fenntarthatóságot, és megőrizzék a makrogazdasági stabilitást".

A január végén benyújtott magyar konvergenciajelentés idén a gazdaság 0,3 százalékos csökkenésével, jövőre 3,7 százalékos, 2012-ben 3,8 százalékos növekedéssel számol. Ez évre a program GDP-arányosan 3,8 százalékos, jövőre 2,8 százalékos, 2012-re 2,5 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiányt tervez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását