2024. május 2. - Zsigmond

Négy hét múlva minden eldől

Négy hét múlva, április 11-én lesz az országgyűlési képviselők választásának első, magyarországi fordulója, a voksolásra jogosult több mint nyolcmillió választópolgár csaknem 11 ezer hazai szavazókörben adhatja le voksát.
2010. március 14. vasárnap 13:39 - HírExtra
Sólyom László köztársasági elnök január 22-én írta ki az országgyűlési képviselő-választás első fordulóját április 11-ére, a választások második fordulóját pedig 25-ére.

A választópolgárok az országgyűlési választás első fordulóján két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják.

Az egyéni választókerületben azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-éig összegyűjtenek 750 érvényes ajánlószelvényt. A 176 egyéni választókerületben az Országos Választási Iroda internetes tájékoztatóoldala, a www.valasztas.hu szerint eddig 643 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok: 11 független jelöltet, 454 önállóan állított pártjelöltet és 178 közös jelöltet.

A területi listákról az országgyűlési választáson összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított. Az OVI internetes oldala szerint eddig 32 területi listát vettek nyilvántartásba a területi választási bizottságok, a területi listákat március 22-én 16 óráig lehet bejelenteni az illetékes választási bizottságnál.

Az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani, eddig egyedül az MSZP országos listáját vette nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. Az országos lista bejelentésének határideje március 23-a, 16 óra.

Az országgyűlési képviselők választása kétfordulós, a második fordulót az első után két héttel kell megtartani.

Az április országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-éig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a választás előtt egy hónappal mintegy 5.600-an tették meg az első, illetve 5.400-an a második forduló vonatkozásában. A választópolgárok 88 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - adhatják le voksukat.

A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni,hogy az legkésőbb április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába. Az április 11-ei első fordulóra több mint 10 ezren, az április 25-ei második fordulóra 9 és fél ezren kértek eddig igazolást.

A választás előzetes tájékoztató eredményét még a voksolás második napjának éjszakáján közzéteszik, a jogi eredményt azonban csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítását és a szavazatok megszámlálását követően állapítják meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását