2024. április 25. - Márk

A mi éveink: a legprofibb magyar kampányvideó - bloggerektől

Greyhound és falkája két és fél hónap alatt, mindenféle pártmegbízás nélkül összedobott egy olyan választási videót, amely kenterbe veri az összes eddigit. Nyíltan nem áll ki senki mellett, csupán számokat közöl.
2010. március 11. csütörtök 07:59 - Pásztor Balázs
Nagy égés

Két dolog juthat eszünkbe a pártok kampányvideóiról. Egyik az a tömény hányinger - hisz csak ez maradt meg bennünk annak hatására, hogy egy legjobb esetben is középszerű alkotás során megpróbálnak meggyőzni minket valamiről, amihez néha valaki olyan is bájosan mosolyog, akinek szívünk szerint börtönben lenne a helye. A másik pedig a szánalommal kevert röhögőgörcs - ha épp annyira rosszul sikerült az alkotás, mint ez. Kiemelkedőt, pozitívan megmaradót évek óta egyetlen párt se tudott letenni az asztalra - az EP kampány során is egyedül a Jobbiknak sikerült valami hasonlót alkotnia.

A helyzet súlyosságát tovább rontja az, ha pár blogger összeül és - szinte szakemberek nélkül - két hónap alatt összedobnak egy olyan 11 perces(!) kampányfilmet, amely kenterbe veri az összes eddigit. Tehát nem a magyarok nem értenek a kampányoláshoz, csak szokás szerint a pártok muatnak be tehetségtelenségi-bizonyítványt. Az üzenet világos és egyértelmű, a hangulat az első fél percben átjön, a vágás fenomenális, a megvalósítás páratlan és a hanghatások is kellően illenek a hangulathoz. Egyszóval profi munka - ez lett a „mi éveink” (kéretik teljes képernyős verzióban nézni).

 A film

Az alkotást egy Greyhound nevű blogger és „falkája” készítette, két és fél hónap megfeszített munka során - még külön blog-oldalt is készítettek neki. Bár az alkotás konkrét számokkal dolgozik, és nem másít meg semmit, de kihagy pár adatot. Példaként vegyük a munkanélküliséget: teljességgel igaz hogy 2008-ban 8 százalékos volt, míg 2009 decemberében elérte a 10.5 százalékot. Azonban azt kihagyják, hogy 2009-ben a válság becsapódása előtt tartósan 7.3 százalék környékén mozgott, tehát csökkent 2008-hoz képest - a KSH adatai alapján - ami viszont nem lényegtelen, ha a valóság teljes képét akarjuk ábrázolni.

Igaz, a készítői is megjegyzik, hogy a statisztikákat nem „Mózes hozta le kőtáblán a hegyről: ezeket is emberek készítik, ennek megfelelően ezek is lehetnek manipulatívak, torzak, vagy egyszerűen csak ostobák (például, mint tudjuk, az átlag magyarnak egy melle és egy heréje van) - mégis, sokkal pontosabb képet kaphatunk a folyamatokról a statisztikákon keresztül, mint bármilyen politikai párt nyilatkozataiból.” Azonban több ponton érezhető egy Fidesz-felé húzás- még ha ezt nem is mondják ki hangosan.

Egyrészt a videó egy része az MSZP hibának felhánytorgatásából, és Gyurcsány beszédeiről szól - meg sem említik benne az SZDSZ, vagy a Fidesz hibáit. Másrészt az „üzenet” fejléc egy egyértelmű „Jobbik suckz” elhatárolódással zárul. Harmadrészt - ami a legfeltűnőbb - a videó a „8 év alatt az MSZP tönkretette az országot. Most végre az ország teheti tönkre az MSZP-t. 1 nap alatt...” kiírás után a Fidesz „itt az idő!” szlogenjével zárul.

Célok


Ha nem pártmegbízásra készült a videó, akkor jó kérdés hogy miért öltek bele ennyi időt és energiát - de erre a készítők azonnal válaszolnak is. „Egyszerű, mint a faék: nem a szavak számítanak igazán. A tettek a fontosak. Ahogy az arab közmondás tartja: „Az ígéret csak egy felhő; a beteljesítése az eső.” Vagy ahogy a kínaiak mondják: „A beszéd nem főz rizst.” Ennyi. Ha honfitársaink többsége értené ezt az egyszerű bölcsességet, nem jutottunk volna idáig. Megismételjük ezt a mondatot: ha honfitársaink többsége értené ezt az egyszerű bölcsességet, nem jutottunk volna idáig.”

A blog azt is leírja, hogy véleményük szerint a magyar társadalom túl nagy jelentőséget tulajdonít a szavaknak - a politikusok meg túl keveset, vagy egyáltalán semmit. Azt is kifejtik, hogy hazánkban az emberek többsége még mindig érzelmi alapon voksol - „akik a demokráciát egyfajta társadalmi hógolyózásnak tekintik: be kell állni egy csapatba, és ész nélkül dobálni a másikat”. Ők ellenben megpróbálnak racionális érvekkel bemutatni egy nyolcéves kormányzási folyamatot - a kormány tettei és az azokat jelképező számok, és nem üres szavak alapján.

Azonban nem akarnak befolyásolni senkit - a fő céljuk az, hogy a választók elkezdjenek gondolkodni: „Ne higgy nekünk sem. Ha nem tetszik az a konklúzió, amire mi jutottunk, járj utána magad, hogy azok, akik a voksodat kérik az ország irányításához, mit tettek, és mit nem. Ha ezt kellő lelkiismeretességgel teszed, az lehet belőled is, ami a legfontosabb építőkövét jelenti egy demokráciának: megfontolt, jól informált, felelősségteljes választó. Ez az, amire ennek az országnak a legnagyobb szüksége van. Ilyenből 10 millióra…” Ámen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

argue
2010. március 19. 15:32
Azért ezt érdemes lehet hozzáolvasni:

http://argue.blog.hu
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását