2024. május 2. - Zsigmond

Kínos MDF kampányvideók

Az internetes közösség nagy része a Magyar Demokrata Fórum egyéni képviselő-jelöltjein nevet. A róluk készült videók megdöbbentőek, kacagtatók, kínosak és sajnálatra méltóak. Mi állhat a dolog mögött?
2010. február 23. kedd 13:59 - Pénzes Dávid
Azt hittük, hogy ennél már nem süllyedhet mélyebbre az MDF. Mikor Bokros Lajos a szocialista-liberális kormány hírhedt pénzügyminisztere megjelent az MDF színeiben már lehetett tudni, hogy a pártban nagy a baj. Mikor az SZDSZ-MDF szövetség létrejött, azt is lehetett tudni mekkora. Mindnet a hatalomért, azaz a hatalomban (ti. a Parlamentben) maradásért. Nem a társadalmi támogatottságukat próbálták növelni, hanem politika trükkökkel benn tartani magukat a pénz közelében.

Aztán a folyamatos kilépések odáig fajultak, hogy a teljes budapesti választmány elhatárolódott az SZDSZ-es szövetségtől, és leváltották vezetőjüket. Méghozzá az alapszabállyal megegyező módon. Dávid Ibolya válaszul felfüggesztette a renitens kerületi szervezeteket.


Aztán jött a bomba - amit éppen a HírExtra robbantott – hogy Bokros Lajos visszalép, ha nem rendezik a káoszt. Talán érezte, hogy lassan nevetség tárgyává válnak. A mélypontot még azzal sem érték el, hogy kivették a budapesti választmány kezéből a jogköröket, nehogy Dávid Iboly ellenzéke megint bekavarjon. A valódi leégés azonban a napokban feltöltésre került videókkal érkezett, amiken az MDF egyéni képviselői mutatkoznak be. Ez már mindennek az alja. Sőt, a demokrácia megcsúfolása.

Hülyének néznek


MDF választási idézetek:
„Kérem, támogassák Bokros Lajost és ezzel támogassanak engem és akkor én is önöket támogatom.”
„Liberális politikusként azt mondhatom…”
„Sem a medencében, sem azon kívül nem szeretek az árral sodródni, engem az éles helyzetek visznek előre.”
„Golfozom, előtte kosaraztam, de térdsérülés miatt abba kellett hagynom.”
Ha az MDF-ként bejutok, maradok továbbra is a középoldalon levő konzervatív emberek csoportjába.”
"Mi szívesen járunk lovasversenyekre.”
„A politikába csak annyit szeretnék elmondani, hogy a tisztesség és a becsület mindenek előtt.”
„Amennyiben lehet, akkor szavazzon a … rám.”
„Menyasszonyommal szeretünk kirándulni a nagyvilágban.”
Az MDF jelöltjeinek videói egész több szempontból is aggályosak. Egyrészt teljesen hülyének nézik a választót. Olyan kijelentések hangzanak el bennük, amik egész egyszerűen nem igazak: „Bokros Lajos, az MDF országgyűlési képviselője.” vagy például „kérem, támogassák Bokros Lajos jobboldali konzervatív politikáját.”

Elvárható lenne, hogy a jelölt, ha már szóba hozta, tudja is, hogy Bokros 1990-ben került a Parlamentbe a Magyar Szocialista Párt listájáról. 1991-ben azonban kilépett onnan, azóta sem tagja egyetlen pártnak sem. Ma pedig nem tagja a magyar Országgyűlésnek, ellenben tagja az Európai Parlamentnek.

Bokros programját konzervatívnak és jobboldalinak nevezni, szintén elég merész állítás, tíz politológusból kilenc azt mondaná, hogy marhaság. Persze ideológiákon vitázni hosszasan lehet.

Magukat járatják le… és a pártot

Azon kívül tehát, hogy felkészületlenségükkel a kellő tiszteletet sem adják meg a választók számára, saját magukat is jócskán lejáratják. Hogyan állhat ki ennyire felkészületlenül valaki egy kamera elé a választási kampányban?! Főleg úgy, hogy az MDF egyre reménytelenebb helyzetben van, a tét tehát óriási. A felkészületlenség pedig a megbízhatatlanság édestestvére. Akiben pedig nem bízunk, arra nem szavazunk.

A felkészületlenségen túl vannak olyan mondatok, amiket egyszerűen nem lehet hova tenni, merthogy értelmük sincs igazán. Szép nyelv a magyar, de ha így használják, csak mosolyt fakaszt (idézet három különböző jelölttől): „Kérem, hogyha számíthatok rá Önre, én Ön is számíthat rám.” „Családban élek, férjemmel együtt.” „Nagyon fontosnak tekintem, a gyermek szabadidejének hasznos eltöltéséhez kapcsolódóan a sport feltételeknek biztosítását, ami egyben mint megelőzés az országunkban nagyban jelenlévő drogfogyasztás vonatkozására való tekintettel.”

Zavarban


Ha valaki országgyűlési képviselőjelölt, akkor annyi agykapacitást igazán rászánhatna a kampányára, hogy megtanulja azt az 5-10 mondatot, amit el szeretne mondani. Más kérdés, hogy aki ilyen posztra pályázik, az ne jöjjön zavarba a kamera előtt.

Merthogy az egész nagyon kínos – még a nézőnek is – mikor kényelmetlenül feszengenek ezek a (szó jó rételmében vett) egyszerű emberek az objektív előtt. Persze, hiszen nem szoktak a kamerához. De akkor meg addig gyakoroltatom velük, hogy megszokják és ne a zavart lássuk az arcukon, hanem a magabiztosságot.

A legszörnyűbb, hogy a néző/választó a végén sajnálni kezdi őket. Valójában persze az MDF-et sajnálhatjuk. Csúnya végjáték ez egy rendszerváltó pártnak. Mert mondjuk ki: itt a párt hibázott: az a kampánycsapat, aki engedte, hogy ezek a videók így kerüljenek nyilvánosságra.

Vajon miért van ez?

A helyzet sajnos egyértelmű. Az MDF azért kénytelen ezen jelölteket indítani, mert egész egyszerűen nincs más, aki vállalná. A profi politikusokból csak hírmondó maradt, a fiatalokat vagy kiebrudalták mikor Almássy Kornélt is kizárták, vagy még nem nőttek fel a feladathoz. (Valójában az Ifjúsági Demokrata Fórum teljesen otthagyta az MDF-et, helyébe a nemrég létrejött IQ lépett.)

Magyarán szólva, akiket eddig építgettek a fiatalok közül, most kiestek, így az MDF utánpótlása jelentős vérveszteséget szenvedett; az öregek pedig egy konzervatív MDF-be léptek be, ami nem összeegyeztethető az SZDSZ-szel és Bokros Lajossal és ezért léptek ki. Aki pedig nem értett egyet Dávid Ibolya politikájával, azt kizárták, vagy felfüggesztették a működését. Amit tehát a videókon látunk - és ne sértődjön meg senki, mert nem a sértegetés a célunk - az MDF maradéka. Ez maradt a pártból… sajnos.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását