2024. május 13. - Szervác, Imola

Borongós egy nőnap

A nemi erőszak női áldozataitól világszerte megtagadják az igazságszolgáltatás igazi, hatékony védelmét - nyilatkozta az Amnesty International a nemzetközi nőnap alkalmából hétfőn közzétett értékelésében.
2010. március 8. hétfő 18:34 - HírExtra
A jelentés a szexuális erőszakot vizsgálta a világ fejlett és fejlődő országaiban, elsősorban Kambodzsában és az északi országokban: Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban. Az AI a tapasztalatok alapján azt követeli, hogy állítsanak fel egy egységes és erős női ENSZ-ügynökséget, amely biztosítaná, hogy a nők és lányok a világ minden részén gyakorlatban is élvezhessék jogaikat.

„A megbecstelenített nőknek a szegény és gazdag országokban egyaránt nagyon kevés esélyük van rá, hogy támadóikat törvény elé állítsák” - jelentette ki Widney Brown, az AI nemzetközi jogért és politikai irányelvekért felelős igazgatója. „Felháborító, hogy a XXI. században, amikor a női egyenjogúság biztosítására annyi törvény született, gyakorlatilag minden kormányzat elmulasztja kötelezettségét, hogy megvédje a nőket, és felelősségre vonja a támadóikat” - mondta arra utalva, hogy a tapasztalatok szerint minden bűntényfajta közül a nemi erőszakos estekben a legritkábbak a vádemelések.

"Hacsak nem társul fizikai erőszakkal, a nemi erőszakot egyszerűen nem veszik komolyan. A nőket, akik jelentősebb testi sérülések nélkül kerülnek ki belőle, gyakran megbélyegzik, vagy éppen őket tartják felelősnek a bűntettért, míg az erőszaktevőknek szinte semmilyen társadalmi vagy jogi szankciótól nem kell tartaniuk” - mondta az igazgató.

Bár a jelentésben vizsgált jogrendszerek nagyban különböznek, az Amnesty International úgy találta, hogy mindegyikben találhatóak kiskapuk és ellentmondások, melyek eltántorítják a nőket és lányokat attól, hogy igazságot keressenek. „Rengeteg nő számára az igazságügyi rendszerben szerzett tapasztalatok tovább fokozzák a megaláztatást, amelyet a megbecstelenítés miatt éreznek” - mondta Widney Brown.

A nők elleni erőszak továbbra is az egyik legjelentősebb akadály a nemek közti egyenlőség felé vezető úton - állapította meg az Amnesty International.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását