2024. május 18. - Erik, Alexandra

2010 a szegénység éve

Élelmiszert gyűjt a katolikus egyház a szegénység éve alkalmából vasárnaptól egy héten keresztül; a híveket erre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) körlevélben buzdítja - közölte az MKPK titkársága hétfőn az MTI-vel.
2010. március 8. hétfő 18:20 - HírExtra
A körlevélben azt kérik, hogy az egyháztagok hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat és tegyék a templomban erre kijelölt helyre, mert "a legkisebb adománnyal is a felebaráti szeretet csodája valósul meg közöttünk". Jövő héten minden hétköznapi és vasárnapi szentmisén át lehet adni a felajánlásokat, amiket a karitász juttat majd el a rászorulókhoz.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy az adományozással egy ősegyházi hagyományt elevenítenek fel, amikor az első század keresztényei a kenyértörésre hozták magukkal a szegényeknek szánt adományaikat.

Az MKPK körlevele megjegyezte: a nagyböjti időben különösen aktuális a segítségnyújtás a húsvétra való lelki előkészület jegyében.
Mint írták, a katolikus egyház kétezer éve küzd a szegénység ellen a maga lehetőségeihez mérten.

Az MKPK titkársága rámutatott: a 2010-es évet az Európai Unió a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének nyilvánította. Az ehhez kapcsolódó hivatalos tájékoztató - ami megtalálható a www.szegenysegeve2010.hu honlapon - hangsúlyozza: "kontinensünkön a szegénység 80 millió embert fenyeget. Ennyien élnek bizonytalanságban, ennyi embernek kell nélkülöznie azt, amit mások természetesnek vesznek."

Az EU dokumentuma szerint az átlagnál veszélyeztetettebbek a gyermeket nevelő családok, ezen belül elsősorban a nagycsaládok és az egyszülős család ok, az idősek, a fogyatékkal élők és a bevándorlók. Az EU-ban körülbelül 19 millió gyermek él szegénységben.

Ugyanez a forrás kiemeli: a szegény háztartásokban felnövő gyermekek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szegénységből egész életük során nem tudnak kitörni. Ők számos, egymással összefüggő nehézséget tapasztalnak: rossz lakáskörülmények között élnek, elégtelen egészségügyi ellátásban részesülnek, korlátozottak az oktatással kapcsolatos lehetőségeik, és nem jutnak megfelelő minőségű ételhez és ruházathoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását