2024. április 26. - Ervin

A pedagógusokat a szakmájukban kérdőjelezik meg

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a pedagógusokat szakmájukban kérdőjelezi meg a jelenlegi szabályozás a buktatás tilalmáról.
2010. március 2. kedd 13:48 - HírExtra
Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke a Magyar Nemzet keddi számában megjelent információra reagálva az MTI-nek elmondta, hogy már 2005-ben, a törvény megalkotásakor bírálták azt az elképzelést, hogy törvényben, kötelező jelleggel szabályozzák az évfolyam ismétlés tilalmát.

A napilap azt írta, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, visszaállítja az osztályismétlés lehetőségét, és arra is engedélyt ad, hogy az iskolák eltanácsolhassák az intézményből a többieket bántalmazó vagy társait a tanulásban súlyosan akadályozó diákokat.
Pósán László, a Fidesz oktatáspolitikusa azt mondta: a kisdiákok egy része súlyos hátrányokkal, alapvető ismeretek nélkül, minimális szókinccsel érkezik az iskolába, ezért nekik több időre lenne szükségük az alapismeretek elsajátításához. Az ő érdekeiket az szolgálná, hogy megint osztályismétlésre lennének kötelezhetők, mert ötödik osztályra hátrányaik megsokszorozódnak, behozhatatlanná válnak.

Kerpen Gábor szerint a buktatás tilalmával a pedagógusokat szakmájukban kérdőjelezik meg és értékelik le a társadalom szemében. A PDSZ azt tartaná elfogadhatónak, ha helyi szinten, a nevelőtestület a szülőkkel közösen döntene e kérdésben.
Megjegyezte: a buktatás tilalma az integrációval együtt pedig kifejezetten káros, s pont azoknak árt, akiken segíteni akar. Ha ugyanis egy lassabban haladó, integrált gyermekről csak ötödikben derül ki, mely képességei hiányosak, akkor már gyakorlatilag lehetetlen segíteni.

Arról, ha a Fidesz kormányra kerül, lehetővé teszi, hogy az iskola mindenféle egyéb kötelezettség nélkül eltanácsolhassa a problémás tanulót és a szülők dolga lenne új iskolát keresni, azt mondta: a jelenlegi állapot az elképesztő, az, hogy ha egy diák eltöri társa karját, akkor utána bemehet az órára.

Emlékeztetett a PDSZ javaslatára, miszerint fegyelmi intézkedésként a gyereket meghatározott időre el lehetne tiltani ilyen esetekben az adott évfolyam látogatásától.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását