2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sólyom László az értékekkel ismerkedett

A Kiskunsági Nemzeti Park természeti értékeivel ismerkedett egy előadás keretében Sólyom László államfő hétfőn Kecskeméten, majd ellátogatott abba a magyar tulajdonú élelmiszer-feldolgozóba, amelyik a térség mezőgazdasági termékeinek jelentős felvevője.
2010. március 1. hétfő 13:37 - HírExtra
A köztársasági elnök, aki vasárnap érkezett a nemzeti parkba, a Természet Házában összegyűlt parki dolgozók előtt úgy fogalmazott: rendkívüli szerencsének tartja, hogy a két és fél év alatt minden magyarországi nemzeti parkban járhatott.
Országjárása értelmeként azt nevezte meg, hogy felhívhatta egyebek közt a helyi közösség figyelmét arra, milyen értékei vannak Magyarországnak.

Sólyom László a nemzeti park bemutatkozásán rákérdezett arra, vannak-e konfliktusok a gazdálkodók és a park között. Vajna Tamásné, a park igazgatója röviden annyit mondott, szakmai konfliktusok előfordulnak, például az erdészekkel a tájidegen fafajták telepítése miatt.

Mint elhangzott, a nemzeti park területén közel 1600 szürke marhát tartanak, és a bivalyok száma is eléri a 300-at.

Vajda Zoltán osztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 15 évben közel 40 ezer hektár gyepterület pusztult el a Kiskunságban, és az utóbbi ötven évben jelentősen csökkent a szikes tavak száma is.

Tajti László őrszolgálat-vezető arról beszélt: a Kiskunsági Nemzeti Parkban 32 természetvédelmi őr dolgozik. Jellemző problémaként a falopásokat és az orvvadászatot említette.

A nemzeti park bemutatkozása után Sólyom László megtekintette a kecskeméti székhelyű, száz százalékban magyar tulajdonban lévő, több mint hatvan éve alapított Univer Product Zrt.-t, amely Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalata.
Molitórisz Károly, a cég vezérigazgatója az államfőnek elmondta, 2009-ben adták át Kecskeméten az Univer Product Zrt. új gyártóüzemét. A hárommilliárd forintos beruházás lehetővé teszi a magyar és a román piac Magyarországról történő ellátását, a tartósítószer-mentes termékskála kiszélesítését - tette hozzá.

Az államfő és kísérete a termékfejlesztő laboratóriumban kóstolót kapott a vállalat termékeiből. Az államfő a majonézen kívül a salátaönteteket is megkóstolta.
Ezek után a köztársasági elnököt és kíséretét lekísérték a flakontöltő és a csomagológépsorhoz. Sólyom László éppen a mustár csomagolását láthatta, ahogy az üzembe lépett.

Az államfő hétfőn délután részt vesz még a "Vízgazdálkodás és természetvédelem" elnevezésű mórahalmi fórumon is, ahol a térség zöld civil szervezeteinek képviselői is megjelennek.

Sólyom László a Kiskunsági Nemzeti Parkban zárja a 2007 januárjában kezdett országjáró sorozatát. A látogatás az Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű sorozat kilencedik, utolsó állomása.

Az államfő országjáró sorozatát 2007 januárjában, a Körös-Maros Nemzeti Parkba kezdte, 2007 májusában a Fertő-Hansági és Őrségi Nemzeti Parkba utazott, októberben pedig az Aggteleki Nemzeti Park nevezetességeit tekintette meg.

2008 áprilisában a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén, május végén a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, októberben a Hortobágyi Nemzeti Parkban tett látogatást, 2009 májusában a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot tekintette meg, majd szeptemberben a Bükki Nemzeti Parkba látogatott. A mostani túra a sorozat kilencedik, egyben utolsó állomása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását