2024. április 20. - Tivadar

Nem túl bizakodóak a magyarok

A magyarok a saját gazdasági helyzetükkel kapcsolatban borúlátóbbak a másik három régióbeli országhoz képest, és úgy gondolják, jövőre még rosszabb lesz a helyzetük - derül ki a Tárki által készített közvélemény-kutatás adataiból, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2010. február 25. csütörtök 19:43 - HírExtra
A négy közép-európai ország lakosainak saját anyagi helyzetükről alkotott véleményét vizsgálták. Ennek eredménye szerint a csehek, a lengyelek és a szlovákok pozitívabban látják saját anyagi helyzetüket ma és a jövőben is, míg a magyarok esetében jóval több a pesszimista. Magyarországon tíz megkérdezettből öten mondják, hogy jó vagy átlagos az anyagi helyzetük. A rossz anyagi helyzetről nálunk kétszer-háromszor annyian számoltak be, mint a cseheknél, lengyeleknél vagy a szlovákoknál - olvasható a Tárki elemzésében.

A lengyelek - akárcsak országuk gazdasági helyzetével kapcsolatban - a saját anyagi helyzetük változatlanságát vélik a következő egy évben, akik viszont változást prognosztizálnak, azok is inkább pozitív irányban érzik elmozdulni azt. A csehek és a szlovákok többsége szintén a változatlanságra szavaz, azonban körükben az állapot romlását többen vélik, mint annak javulását. A legnagyobb arányban pedig a magyarok szerint fog az alapvetően sem jó anyagi helyzet tovább romlani: tízből négyen gondolják így.

A felmérésből kiderült: tízből két lengyel jónak és további négy átlagosnak tartja országának jelenlegi gazdasági helyzetét. Ebben jelentősen eltér a másik három visegrádi országtól, hiszen azokban átlagosan tízből hárman vannak, akik jónak vagy átlagosnak vélik a gazdasági helyzetet és a többségben azok vannak, akik szerint az inkább rossznak mondható - írta a Tárki.

Kitértek arra is, hogy a lengyelek többsége szerint a következő egy évben nem lesz változás az ország gazdasági helyzetében, és csak 18 százalékuk véli úgy, hogy romlani fog a helyzet. A csehek, a lengyelek és a magyarok viszont ennél nagyobb arányban (rendre 36-36-38 százalék) gondolják azt, hogy rosszabb lesz a gazdaság helyzete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását