2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem ismerik el a Nemzeti Őrsereg polgárőrségét

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) nem ismeri el a Nemzeti Őrsereg kedden alapított polgárőr szervezeteit. A szövetség csak a sajtóból értesült arról, hogy az őrsereg három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Benken, Petneházán és Vaján egyesületet alakított - írta az OPSZ az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2010. február 24. szerda 18:14 - HírExtra
Mint kiemelték: a három említett polgárőr egyesületet nem tekintik sem a megyei, sem az országos szövetség tagjának, mivel az OPSZ alapszabálya szerint a polgárőr egyesületeknek és szövetségeknek pártsemlegeseknek és politikamenteseknek kell lenniük. Semmilyen politikai szervezettel közvetlen kapcsolatot nem tarthatnak, márpedig - sajtóhírek szerint - az említett három szervezet politikai párthoz kötődik - írták.

Az OPSZ nem tartja szerencsésnek, hogy a 90 ezer polgárőr és 2135 polgárőr egyesület szakmai munkáját, presztízsét, eredményeit politikai célokra használják fel, veszélyeztetve ezzel a magyar polgárőr mozgalom szakmai küldetését, egységét - olvasható a közleményben.

Bodrog László, a Nemzeti Őrsereg főkapitánya, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje kedden Nyíregyházán jelentette be, hogy megalakult, és három szabolcsi önkormányzattal már együttműködési megállapodást is kötött a szervezet polgárőr egyesülete. A jelölt tájékoztatása szerint a hétvégén mintegy hatvan ember tette le a polgárőri vizsgát és esküt. A Nemzeti Őrsereg egyik egyenruhás alakulata 2007 augusztusában részt vett Budapesten a Magyar Gárda megalakulásán, a gárda tagjainak első köztéri avatásán, azt követően pedig több rendezvényen együtt vonultak fel. A 2007 októberében alakult Nemzeti Őrsereg bírósági bejegyzése Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökének elmondása szerint tavaly májusban emelkedett jogerőre.

Szilágyi László, a szabolcsi főügyészség sajtószóvivője korábban elmondta: az első bírósági bejegyzést megtámadták, és a Debreceni Ítélőtábla helyt is adott az ügyészségi kifogásnak. A Nemzeti Őrsereg azonban megváltoztatta alapszabályának azokat a pontjait, amelyek törvényességi szempontból nem feleltek meg, így a bíróság végül mégis csak bejegyezte, s a nyírségi főügyészség a változtatásokra tekintettel tudomásul vette a határozatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását