2024. április 26. - Ervin

Csökken az állampapírok hozama

A közép- és kelet-európai államok fiskális teljesítménye nyomán csökken az állampapírok hozamfelára, Magyarországon a hozamok a jelenlegi átlagosan 7 százalékról az év végére 6 százalékra mérséklődhetnek - állítják az Erste Csoport elemzői a közép- és kelet-európai országok államháztartási helyzetéről készített összegzésükben.
2010. február 21. vasárnap 10:50 - HírExtra
Az Erste elemzése hat közép- és kelet-európai gazdasággal foglalkozik, nevezetesen Lengyelországgal, Magyarországgal, Csehországgal, Szlovákiával, Romániával és Horvátországgal. Az elemzők szerint az egyes országok büdzséjének teljesítménye várhatóan a korábbi éveknél jóval nagyobb mértékben befolyásolja az állampapírok hozamfelárának alakulását.

"A közép- és kelet-európai hatok" államadóssága abszolút értékben és relatíve (a GDP-hez viszonyítva) is sokkal kisebb, mint az euróövezet országaiban. Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia és Horvátország államadóssága összesen 200 milliárd euró körüli összegre tehető, ami kevesebb, mint Görögország államadóssága (ami hozzávetőleg 300 milliárd eurót tesz ki). Ha még hozzávesszük Lengyelországot is, a hat közép-kelet-európai gazdaság összesített államadóssága 400 milliárd euró alatt marad, és ez még mindig kevesebb, mint Spanyolország 700 milliárd eurós államadóssága, illetve az 1.800 milliárd euróra tehető olasz államadósságnak még a negyedét sem éri el - olvasható az összegzésben.

Az Erste elemzése kitér arra: a magyar és a román deviza visszafogottabb sebezhetősége és a már elkezdett költségvetési konszolidáció miatt a két ország jegybankja tovább lazíthat a monetáris feltételeken. Ez viszont a hozamok további eséséhez vezet - állítják a szakértők.

Az Erste szakemberei példának Romániát említik, amely az Európai Unió egyik legalacsonyabb államadósságával büszkélkedhet, ennek révén máris nagyobb az esélye arra, hogy az államháztartási hiányt jelentősen csökkenteni tudja. Az elemzők azzal számolnak, hogy a román államkötvény hozama a mai 8 százalékról 6,5 százalék körüli értékre esik vissza még a nyáron.

Az unióban most az egyik legkisebb arányú költségvetési hiánnyal rendelkezik Magyarország, ez alapozhatja meg, hogy az állampapírok hozama a jelenlegi átlagosan 7 százalékról az idei év végére 1 százalékponttal csökkenhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását