2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Változások a Munka Törvénykönyvében

Az idén több ponton is változik a Munka Törvénykönyve, a felmondási védelem például kiterjed az örökbefogadást kérő munkavállalókra is - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda.
2010. február 20. szombat 09:38 - HírExtra
Május 1-jétől a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya. Ebben az esetben a munkáltatónak a megszűnésről tájékoztatnia kell a munkaügyi központot, a munkavállalók képviselőit és az érintett munkavállalókat, valamint köteles átadni számukra a törvényben maghatározott adatokat - ismerteti a hírlevél.

Február 1-jével a felmondási védelem szabályozása változott. Eddig a felmondási védelem a gyermekgondozási segélyt (gyes) igénylő szülőt illette meg a gyermek hároméves koráig akkor is, ha a szülő már visszatért a fizetés nélküli szabadságról. Ez a szabály úgy változik, hogy a védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül, a gyermek hároméves koráig azt a szülőt fogja megilletni, aki a fizetés nélküli szabadságot a fentiek szerint utoljára vette igénybe. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a gyes 2010. május 1-jétől csak a gyermek kétéves koráig jár majd az egyik szülőnek, és a jogalkotó fenn kívánta tartani az eredeti hároméves védelmi időt.

A felmondási védelem alatt állók köre az örökbefogadást kérő munkavállalókkal bővül. Ha a munkavállaló gyermeket szeretne örökbe fogadni, ezt egy kötelező gondozásba helyezési időszak előzi meg, amely a szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában elsődleges fontosságú időszak. Ezért a felmondási védelem 2010. február 1-jétől a kötelező gondozásba helyezéstől számított legfeljebb hat hónapig megilleti a munkavállalót. Nagyobb körültekintéssel kell tehát eljárniuk a munkáltatóknak a rendes felmondás esetén, a felmondás közlése előtt célszerű minden esetben megerősíttetni a munkavállalóval, hogy nem vesz részt örökbefogadással kapcsolatos eljárásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását