2024. április 20. - Tivadar

Felbomlott a holland kormánykoalíció

Felbomlott a holland kormánykoalíció szombat hajnalban, miután a két legnagyobb pártja nem tudott megegyezni az elvben idén lejáró afganisztáni katonai misszió sorsáról.
2010. február 20. szombat 09:47 - HírExtra
Jan Peter Balkenende kereszténydemokrata miniszterelnök nagykoalíciós kormánya szombat hajnalba nyúló, többórás tanácskozás után esett szét. A kabinetből hivatalosan a második legnagyobb erő, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) válik ki. A kormányfő Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) azonban a kicsiny Keresztény Unióval (CU) nem birtokol a kormányzáshoz elegendő többséget. Balkenende mindazonáltal hajnali sajtónyilatkozatában azt mondta, tervet készít a kétpárti kormányzásra.

A mintegy 1600 fős holland misszió - a NATO afganisztáni küldetésének keretében - nehéz helyszínen, a déli Uruzgán tartományban tevékenykedik, és 2006 óta húsznál több katonát vesztett el.

Az eredeti tervek szerint a csapatokat idén nyártól év végéig ki kellene vonni az ázsiai országból, ám Hollandia szövetségesei azt szeretnék, ha küldetésüket egy évvel meghosszabbítanák. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hivatalos levélben kérte az utóbbira a hágai vezetést.

Balkenende és pártja hajlott is a hosszabbításra - a létszám csökkentése mellett -, ám a Wouter Bos pénzügyminiszter vezette Munkapárt ragaszkodott a küldetés idei befejezéséhez.

Az egyszer már meghosszabbított katonai misszió Hollandiában meglehetősen népszerűtlen, a lakosság és az ellenzéki pártok sem támogatják.

A koalíció szétesése után Beatrix királynőnek kell döntenie a kormány sorsáról. A legvalószínűbbnek azonban elemzők szerint új választások kiírása látszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását