2024. április 26. - Ervin

Péntek a határidő!

Péntek délutánig kell megválasztani az egyéni választókerületi bizottságok, a területi választási bizottságok és az Országos Választási Bizottság tagjait és póttagjait.
2010. február 18. csütörtök 08:18 - HírExtra
A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, elsődleges feladatuk a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Az országgyűlési képviselő-választáson a következő választási bizottságok dolgoznak: szavazatszámláló bizottságok, az egy szavazókörös településeken a szavazatszámláló bizottság feladatait ellátó helyi választási bizottságok, országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok (oevb), területi választási bizottságok (tvb), illetőleg a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), országos szinten pedig az Országos Választási Bizottság (OVB).

A jogszabály szerint a 176 országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság és a 20 terület választási bizottság egyrészt választott tagokból, másrészt a jelöltek, jelölőszervezetek által megbízott tagokból áll össze. Az oevb-k és tvb-k legalább 3-3 tagból állnak, a tagokat és póttagokat a fővárosi, megyei közgyűlés választja meg a választás napja előtti 51. napig, azaz február 19-ig.

Az Országos Választási Bizottság öt tagját és póttagjait az Országgyűlésnek kell megválasztania, az országgyűlési képviselők általános választásaidőpontjának kitűzése után, de legkésőbb ugyancsak a szavazás napja előtti 51. napon.

Az Országgyűlés hétfőn eleget tett kötelezettségének, és megválasztotta az új OVB tagjait: Bordás Vilmost, Fazekas Mariannát, Halmai Gábort, Szigeti Pétert és Szoboszlai Györgyöt, a testület póttagja Tilk Péter és Wéber János lett.

A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait az önkormányzati képviselő-testületek a választások napja előtti 20. napig - ebben az évben március 22-ig - választják meg.
A szavazatszámláló bizottságokban és az oevb-kben a választott tagokon felüli egy-egy tagját az egyéni választókerületben jelöltet állító szervezet, illetve független jelölt bízza meg, a tvb-kbe a területi listát állító pártok küldhetnek delegáltat, az OVB-be pedig az országos listát állítók.

A választott és megbízott tagok jogai és kötelezettségei azonosak, azzal az eltéréssel, hogy a megbízott tagoknak nem jár tiszteletdíj. A választási bizottságok hatóságnak, tagjaik pedig hivatalos személynek minősülnek. A választási szerv testületként működik, határozatainak érvényességéhez a tagok többségének jelenléte és a jelen levő tagok többségének szavazata szükséges. A választási szervet az elnök képviseli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását