2024. május 7. - Gizella

New York-i Filharmonikusok: hazai zeneszerzők a programban

Magyar visszhangok címmel három magyar kötődésű zeneszerző, Ligeti György, Bartók Béla és Joseph Haydn munkásságának szentelt fesztivált rendeznek a New York-i Filharmonikusok 2010-2011-es évadjának programjában - írta a szerdai Los Angeles Times.
2010. február 18. csütörtök 07:10 - HírExtra
A háromhetes fesztiválon 2011 márciusában a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatója, a híres finn karmester-zeneszerző, Esa-Pekka Salonen fogja vezényelni a New York-i együttest.

Ligeti György magyar család sarjaként Erdélyben született, Bartók Béla az egyik leghíresebb magyar zeneszerző, Joseph Haydn pedig az osztrák-magyar birodalom idején hosszú ideig az Esterházy família szolgálatában állt - írta a The New York Times.

Alan Gilbert, a New York-i Filharmonikusok új zenei igazgatója - az első New York-i a zenekar vezető posztján, ez lesz a második évadja - elmondta: a Magyar Visszhangok fesztivál Esa-Pekka Salonennek a Bartók zenéje iránti érdeklődésén alapul.
A fesztivál programjában szerepel egyebek között Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operájának multimédiás előadása.

A finn karmester - akit a The New York Times az egyik legkeresettebb kortárs művészként jellemzett - 1998-ban a Los Angeles-i Music Centerben már rendezett egy Ligeti körül című fesztivált; a magyar komponista 75. születésnapját ünneplő akkori eseményen Ligeti és Haydn zenéjét párosították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását