2024. április 28. - Valéria

Európa leggazdagabb térsége

London belvárosa számított az Európai Unió leggazdagabb régiójának 2007-ben, miután itt volt a legmagasabb az egy főre jutó GDP - tette közzé csütörtökön az Eurostat.
2010. február 18. csütörtök 16:12 - HírExtra
A legszegényebb régió a bulgáriai Severozapaden. Belső Londonban, az Európai Unió legtöbb értéket termelő régiójában csaknem 13-szor akkora az egy lakosra jutó évi GDP (bruttó nemzeti termék), mint a lista utolsó helyezettjének, Bulgária északnyugati régiójának az esetében - derül ki az uniós statisztikai hivatal felméréséből, amely a 2007-es adatok összegzésén alapul.

A legnagyobb GDP-előállító régiók közt brit, német, holland és dán térségek, míg a leggyengébben teljesítők között főként bolgár, román, lengyel és magyar régiók találhatók. A vizsgált időszakban 49.100 euró volt az egy főre eső uniós átlag a GDP-előállítás tekintetében. Ezt az adatot 100-nak véve Belső London mutatója 334, Északnyugat-Bulgáriáé pedig csak 26.

A legszegényebb magyar régiók közül Észak-Alföld mutatója 39, Észak-Magyarországé 40, Dél-Alföldé 42, Dél-Dunántúlé pedig 43. A legjobban teljesítő magyar régió, Közép-Magyarország mutatója 103, vagyis hajszállal az uniós átlag fölött van. A felmérés szerint a második legfejlettebb régió Luxemburg (275), a harmadik pedig Brüsszel (221). A negyedik Hamburg (192), az ötödik pedig Prága (172). Szintén az első húsz között - konkrétan a 12. helyen - található Pozsony (160).

A statisztika jelentés megjegyzi, hogy egyes régiókban az egy lakosra jutó magas GDP-érték részben a nagy számú naponta beutazó, ott dolgozó, de nem ott lakó személy munkájának köszönhetően keletkezik. Különösen jellemző ez Belső Londonra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását