2024. május 6. - Ivett, Frida

A fővárosi elnökség Élő Norbertet javasolja

A MSZP budapesti elnöksége szerdán azt javasolta a fővárosi párttanácsnak, hogy Élő Norbert XII. kerületi képviselőt jelölje Hagyó Miklós helyére a Fővárosi Közgyűlésbe és - a jelölőbizottság összesítése alapján - Horváth Csaba legyen a párt főpolgármester-jelöltje.
2010. február 17. szerda 21:00 - HírExtra
Burány Sándor az MTI-nek elmondta: a budapesti párttanács szerda késő délután dönt arról, hogy ki kerüljön Hagyó Miklós volt főpolgármester helyére.

A szocialista politikus február 2-án mondott le a képviselőjelöltségről, a budapesti listán betöltött helyéről és Fővárosi Közgyűlési mandátumáról, miután a párt budapesti elnöksége erre kérte a BKV-botrány miatt. Egyéni választási körzetében Katona Tamás pénzügyi államtitkár indul helyette, az MSZP fővárosi listája pedig automatikusan "egyet ugrik előre", így arról nem kell külön dönteni.

Foglalkozik a párttanács az MSZP az őszi önkormányzati választás fővárosi közgyűlési listájával, mostanra ugyanis lezajlott a jelölési folyamat mindkét fordulója.
Az MTI úgy tudja, az első körben túlnyomó többséggel Horváth Csabát jelölték listavezetőnek és egyben főpolgármester-jelöltnek, a második körben pedig már nem is érkezett másra szavazat.

A szabályok szerint "kétkörös" jelölési folyamat van: az első körben minden kerület és minden tagozat jelöl. Ezt a listát összesíti a jelölő bizottság, majd ezt figyelembe véve alakítják ki végleges álláspontjukat a kerületek és összeáll a "második kör". Ezután ismét a jelölő bizottság elé kerülnek a nevek. Hivatalos szabály nincs rá, de valódi jelöltté igazából az válhat, akit a jelölő szervezetek legalább egyharmada támogat. A végső döntést a budapesti küldöttértekezlet hozza meg február 26-án.

Az MTI információi szerint a jelölő bizottság az őszi önkormányzati választásokon első tíz helyre - ebben a sorrendben - javasolja Horváth Csabát, Steiner Pált, Tüttő Katát, Gajda Pétert, Szabados Ákost, Molnár Gyulát, Andó Sándort, Havas Szófiát, Bánsághi Tamást és Trippon Norbertet.

Az MSZP fővárosi szervezete egyszer már elhalasztotta a budapesti küldöttértekezletet. Eredetileg ugyanis ezt december 11-én tartották volna.

Az elmúlt hetekben az MSZP országos választási biztosságában felmerült, hogy a budapestieknek a parlamenti választások utánra kellene halasztaniuk a küldöttértekezletet és a párt főpolgármester-jelöltjének megnevezését, mert Budapesten egy szélesebb összefogásnak, egy úgynevezett "olajfa-koalíciónak" lehetne esélye.
A budapesti kerületi szervezetek túlnyomó többsége azonban nem támogatta volna a halasztást, ahogyan azt sem, hogy ne szocialista főpolgármester-jelöltje legyen az MSZP-nek, így végül ez a kezdeményezés lekerült a napirendről. Az viszont elképzelhető, hogy a februári küldöttértekezleten határoznak arról, hogy a választások után ismét hívják össze a testületet és értékeljék a helyzetet.

Az MSZP 1990 óta háromszor állított önállóan főpolgármester-jelöltet: Baráth Etele 1994-ben, Katona Béla 1998-ban és Gy. Németh Erzsébet 2002-ben volt jelölt. Közülük Katona Bélát a párt a tavaszi országgyűlési választások után visszaléptette, a másik két politikus pedig alulmaradt Demszky Gábor jelenlegi szabad demokrata főpolgármesterrel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását