2024. május 5. - Györgyi

A külügy senkinek sem javasol líbiai utazást

A Külügyminisztérium javasolja, hogy a magyar állampolgárok egyelőre halasszák el líbiai beutazásukat, s érvényes vízum birtokában se utazzanak az országba - közölte Mátrai Zsuzsanna, a tárca szóvivője kedden az MTI-vel.
2010. február 16. kedd 19:50 - HírExtra
A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Líbia 2010. február 14-től a schengeni tagállamok polgárainak (beleértve a magyarokat is) nem állít ki beutazó vízumot.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kedden szóvivője útján elítélte a líbiai vízumstopot, egyoldalú és aránytalan lépésnek nevezve azt, az MTI kérdésére a szóvivő azt mondta: Magyarország is elsietettnek, egyoldalúnak tartja a líbiai hatóságok döntését, amely nem szolgálja a megoldást.

Líbia hétfőn felfüggesztette a beutazási vízumok kibocsátását a schengeni övezethez tartozó 25 európai ország állampolgárainak, válaszul arra, hogy Svájc megtiltotta 188 líbiai állampolgár - köztük az ország vezetője, Moammar Kadhafi - beutazását. Svájc egyike azoknak az Európai Unión kívüli országoknak, amelyek részesei a schengeni egyezménynek.
Az Európai Bizottság sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Líbia érvényes líbiai vízummal rendelkező schengeni uniós polgárokat is visszafordított határáról.

Líbia és Svájc között még a vízumvita előtt éleződtek ki az ellentétek, miután 2008 júliusában Genfben őrizetbe vették Kadhafi egyik fiát, válaszul az afrikai országban bírósági eljárás indult két svájci állampolgár ellen.

A fiúnak, Hannibal Kadhafinak és várandós feleségének a svájci hatóságok két napig nem engedélyezték, hogy elhagyják az országot, miután kitudódott, hogy genfi luxusszállodájukban több alkalmazottat is bántalmaztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását