2024. május 5. - Györgyi

Kényszerből lopni

Könyvkleptomán nőt csípett el a rendőrség Ausztriában: 193 kötetet lopott el Felső-Ausztriában.
2010. február 14. vasárnap 08:17 - HírExtra
A könyvek összértéke több mint 1 millió forintnyi euró. A 48 éves nő ápolt külsejű, jól öltözött, nem is szorul lopásra, kleptomániájával azonban képtelen megbirkózni. A közel 200 könyvet másfél éve alatt zsákmányolta, mígnem tetten érték. A rendőrök a nő autójában könyveken kívül lopott DVD-ket és kozmetikumokat is találtak.

A már ezerszer elcsépelt függőségek, az alkoholizmus, a drogfüggés, a szerencsejáték mellé újdonsült játékosként érkezett a közelmúltban a netfüggőség, szex-addikció és bizonyos értelemben a kleptománia is.

A kleptomániaként emlegetett impulzuszavar alapjaiban különbözik mindattól, amit a hétköznapok embere lopásként definiálna, hiszen ez esetben semmiképp sem beszélhetünk előre megfontolt, vagyoni jellegű lopásról.

Míg a kamasz fiúkat a rivalizálás, alapvető kockázatvállaló kedvük, a szegényeket és a hajléktalanokat a szükség, addig a kleptomániától szenvedő betegeket egy visszatérő, kényszeres érzés viszi újra bűnbe. Egy számukra kontrollálhatatlan állapotról van szó, mikor egy apró tárgy véletlenszerű látványa olyan izgalmi állapotot hív elő a betegekből, amely a lopás késztetésével társul. A feszültség kínzó volta egészen addig feszít, amíg a kinézett kütyü birtokba vétele meg nem történik.

A távozást követő felhőtlen örömöt és az átmeneti megkönnyebbülést pedig hamarosan felváltják az olyan komplex érzelmek, mint a szégyen és a bűntudat. Ez pedig bezárja a függőt a saját csapdájába, és olyan feszültséget szül, ami egyenes úton viszi a következő boltig. Hiszen a kínzó feszültséget csak egy ismételten tiltott cselekedet oldhatja fel.

A kleptománia tipikus áldozatai azok a 35 körüli, képzett, jó intellektusú, sok esetben alacsony önértékelésű nők, akiknél a tünetek 20 éves kor körül jelentkeztek - bár az, hogy miért pont ők, nem tisztázott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását