2024. május 18. - Erik, Alexandra

Magyar drámát mutatnak be Romániában

Magyar drámabemutató lesz a délkelet-romániai Galacban: Thuróczy Katalin kortárs író, drámaíró Pandora szelencéje című darabjának román nyelvű premierjét tartják szombaton a Duna menti nagyváros színházában.
2010. február 13. szombat 08:45 - HírExtra
Thuróczy Katalin - aki a pécsi Nemzeti Színház dramaturgja - a bemutató helyszínére tartva pénteken az MTI-nek elmondta, hogy a Pandora szelencéjének valójában ősbemutatója lesz Galacban, hiszen a darabot Magyarországon még nem mutatták be.

A főszereplő egy 80 éves asszony, akihez betör saját unokaöccse a családi vagyont keresve. Ez a kincs, ami az elásott múltat jelképezi, vagy előkerül, vagy sem, de az emberek ebbe a múltba kapaszkodnak, miközben hagyják elmenni a jelent. Ami a darab műfaját illeti, nem krimi, csak külső formájában emlékeztet arra, nincs gyilkosság, csak a szereplők küzdenek egymással a múltért - foglalta össze a szerző.

Arról is beszélt, hogy a rendszerváltás után három-négy ilyen témájú darabot írt, mert azt tapasztalta, hogy lélekben sokan visszahúzódtak a két világháború közötti időbe.

Megjegyezte, hogy Romániában ismertebbek a darabjai, mint Magyarországon, 60 recenzió jelent meg csak a Csütörtökünnep című színművéről, amelynek Bukarestben volt az ősbemutatója és már hatodik éve játsszák az Odeon Színházban. Darabjainak román fordítója Anamaria Pop, de Sepsiszetgyörgyön és Gyergyószentmiklóson magyarul adták elő műveit.

Macskalépcső című darabját cseh nyelven bemutatták Brnóban, a Csütörtökünnepet pedig francia nyelven adta elő Párizsban a Comédie-Francaise.

Thuróczy Katalin mintegy 34 színmű szerzője, ebből 13-at és öt zenés gyermekdarabját mutatták be Magyarország-szerte Soprontól Kecskeméten át Egerig. Korábban Budapesten a Nemzeti, a Katona József és az Új Színház rendezőasszisztense volt, majd a Pécsi Nemzeti Színháztól kapott drámaírói ösztöndíjat és ott is maradt dramaturgnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását