2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tűzszünet Jemenben

Tűzszünetet kötött a jemeni kormány az ország északi részén harcoló síita felkelőkkel - jelentette be az arab-félszigeti állam elnöke a televízióban.
2010. február 11. csütörtök 21:38 - HírExtra
A hadműveleteket helyi idő szerint éjféltől állítják le, mivel a lázadók elfogadták a kormány feltételeit. A belső háborúskodás 2004-ben robbant ki, és rendszeresen fel- fellángolt az elmúlt években, mígnem kiterjedt a szomszédos Szaúd-Arábia határvidékére is. Színtere főként az északi Szaada tartomány volt.

A kormány feltételként kikötötte, hogy nyissák meg a közlekedési utakat, aknátlanítsák és ürítsék ki az elfoglalt magaslatokat, vonuljanak ki a közintézményekből, valamint ne akadályozzák a helyi önkormányzatok munkáját. További követelményként szabták, hogy állítsák helyre a közrendet, szolgáltassák vissza az elrabolt fegyvereket, és vonják vissza fegyvereseiket Szaúd-Arábiából.

A síita lakosok közül sokan vallási, társadalmi és gazdasági megkülönböztetésre panaszkodtak a többségében szunnita országban. Az összecsapásokban már több ezren veszítették életüket, és mintegy 250 ezren kényszerültek elmenekülni lakhelyükről. Szaúd-Arábia 2009. november 3-án lépett be a konfliktusba, miután a sivatagi királyságba betört felkelők megöltek egy szaúdi határőrt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását