2024. április 29. - Péter

Ahol betiltották a hallucinogén anyagok forgalmazását

Romániában betiltották a hallucinogén anyagokkal és hasonló hatást kiváltó növényi kivonatokkal való kereskedést. A román kormány szerdán fogadott el erről sürgősségi rendeletet, amely 27 hallucinogén anyagot és kilenc növényi kivonatot helyezett tiltólistára.
2010. február 10. szerda 16:05 - HírExtra
A rendelkezést megsértők ellen hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés róható ki. Az egészségügyi minisztérium folyamatosan frissíteni fogja a könnyűdrogok tilalmi listáját. A román kormány azt követően fogadta el a rendeletet, hogy Emil Boc miniszterelnök a múlt héten felszólította az egészségügyi minisztériumot a hallucinogén szerek betiltására.

A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy egyre több fiatal kerül kórházba könnyűdrogok túladagolása miatt.

A szakértők szerint a hallucinogén anyagok azért is veszélyesek, mert erős lelki függőséget okoznak. Romániában körülbelül 500 úgynevezett "álombolt" működik, ahol eddig szabadon árusították ezeket a készítményeket.

A román kormány és a parlament az elmúlt napokban valóságos versenyt futott a könnyűdrogok betiltásáért. Kedden ugyanis a törvényhozók is elfogadtak egy hasonló tartalmú tiltó jogszabályt. Boc szerint azért volt indokolt a kormányrendelet elfogadása is, mert az csak kiegészíti a jogszabályt. Romániában a kabinet rendeletei azonnali hatállyal alkalmazhatók, a végleges érvényben maradásukért azonban a parlamentnek is meg kell erősítenie őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását