2024. május 11. - Ferenc

Többen is vádat emelnek a náci háborús bűnös ellen

A müncheni államügyészség hivatalos vádemelése mellett nyolc személy emel magánvádat a súlyos náci háborús bűncselekményekkel gyanúsított John (Ivan) Demjanjuk ellen.
2009. július 18. szombat 18:12 - HírExtra
A Der Spiegel szombati értesülése szerint az államügyészség nyolc magánszemély számára tette lehetővé. hogy a bírósági tárgyaláson külön is vádat emeljen Demjanjuk ellen, aki jelenleg müncheni vizsgálati fogságban van. A szóban forgó személyek Hollandiában, az Egyesült Államokban, illetve Németországban élnek, a hamburgi hetilap szerint többségüket ügyvédeik képviselik majd a per során. A Demjanjukkal szembeni hivatalos vád 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában való közreműködés.

Az államügyészség hivatalos okirata szerint a II. világháború idején, 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri náci haláltábor őreként 27 900 ezer zsidó fogoly megölésében segédkezett. A Der Spiegel szerint a nyolc magánvádló esetében egytől-egyik olyan személyekről van szó, akik annak idején Sobibórban raboskodtak, és rokonaikat vesztették el az egykori náci haláltáborban. A müncheni ügyészség ez év márciusában adott ki elfogatóparancsot Demjanjuk ellen, és az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után májusban toloncolta ki őt.

Demjanjuk a közelmúltban panaszt emelt az Egyesült Államokból történt kitoloncolása ellen, azt állítva, hogy a hatóságok megsértették alapvető jogait. A karlsruhei alkotmánybíróság azonban elutasította keresetét. A bírósági tárgyalás a Der Spiegel információi szerint október közepén kezdődik. Az államügyészség szóvivője az időpontot "reálisnak" nevezte, de hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban végleges döntés még nem született.

Ivan Demjanjuk a háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washington számára is egyre kényelmetlenebbé vált. Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba. Később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibóri és a treblinkai megsemmisítő táborokban. John Demjanjuk tagadja bűnösségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását