2024. május 2. - Zsigmond

Elhunyt politikai ellenfeled nevét szádra ne vedd?

Közelmúltban elhunyt politikai ellenlábasod nevét szádra ne vedd! Ha születne (bárcsak születne!) egy pártállástól függetlenül elismert magyar kampányetikai-kódex, a Fidesz biztosan kérné e fenti kitétel beemelését.
2010. február 8. hétfő 17:59 - Nagy András
Kiváló szervezőkészség, megbízhatóság, kitartás, nyíltság, pontosság és nagy munkabírás. Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere, jelenleg független somogyi országgyűlési képviselő ezekkel a szavakkal jellemzi magát a Parlament honlapján fellelhető adatlapján.

A politikai korrektség fogalma hiányzik a felsorolásból. De miért érdekes ez? Mert Juhász Tibor somogyi Fidesz-elnök szerint Gyenesei István, aki egykoron az MSZMP-ben kezdett politizálni, ám 1989 óta egyik pártnak sem tagja „átlépett egy a küszöböt”, amikor kampányszórólapján a közeli múltban elhalálozott Kuzma László képviselőtársa elmúlt ciklusbeli teljesítményét vette górcső alá.



A szóban forgó szórólap ominózus mondata egyébként így hangzik: „a térség országgyűlési képviselői közül Kuzma László (FIDESZ) 38 alkalommal szólt, míg Rákóczy Attila (MSZP) egyszer beszélt”. (Lásd képünket.)

Kuzma László
Kuzma László, a KDNP országgyűlési képviselője életének 50. évében január 20-án hunyt el. 2002-től volt tagja az Országgyűlésnek. A honatya 1960-ban született Nagykanizsán. 1998-tól 2002-ig a Somogy Megyei Önkormányzat közgyűlésének tagja, valamint az oktatási, közművelődési és tudományos bizottság elnöke volt. A 2002. évi országgyűlési választásokon a Fidesz-MDF jelöltjeként szerzett parlamenti mandátumot. Az oktatási és tudományos állandó bizottság tagja volt. 2006-ban a Somogy megyei területi listán került az Országgyűlésbe, és a KDNP képviselőcsoport tagja volt.
Juhász Tibor e fenti mondat miatt sajtóközleményt bocsátott ki, amelyben megdöbbenésének adott hangot. Mint írta, „Gyenesei István a nemrégiben elhunyt képviselő, Kuzma László parlamenti tevékenységét sem átallotta a politikai adok-kapok tárgyává tenni. Ez minden jóérzésű ember számára elfogadhatatlan. Hozzátette: ezektől a „praktikáktól” a Fidesz most és a jövőben is elhatárolódik.

Gyenesi István ugyanakkor éppen Juhászt vádolta tisztességtelen kampányfogással, mikor munkatársunk arról érdeklődött nála, mit szól a személyét ért vádakhoz. Az ex-miniszter elmondása szerint ez az egész ügy Juhász „rendkívül szánalmas törekvése arra, hogy hogyan lehet kiforgatni egy tisztességes szándékot, ráadásul egy halott párttársára nézve elismerő mondatot arcpirító módon kampánycélokra használni”. Gyenesei úgy véli, Kuzma képviselő emlékét gyalázzák meg azzal, ha ennek révén akarnak támogatást szerezni. Állítja: ezt a magatartást még a Fidesszel szimpatizáló emberek is elítélik.

Mint a HírExtrának elmondta, annál egyértelműbb elismerése Kuzma László munkájának, minthogy egy képviselőtársa azt hozza nyilvánosságra, hogy ő harmincnyolcszor többet szólt, mint ugyanabból a választókerületből a parlamentbe bekerült MSZP-s jelölt, nincs. Úgy véli, ez sokkal inkább elismerés, mint sem.

Bár az eddigiekből világosan következik, azért megkérdeztük Gyenesei Istvánt, kíván-e ezek után változtatni a kampányszórólapja szövegén. „Miért kéne változtatni? Írjam inkább azt, hogy Kuzma László kevesebbszer szólt, mint az MSZP-s jelölt?” – kérdezett vissza a képviselő.

Aki különben azt is elmondta, hogy Kuzma Lászlóval neki soha, még a választási kampány során sem volt olyan vitája, ami túllépte volna egy választási vetélkedés határát. „Emberileg mindig is nagyra értékeltem őt, oktatási kérdésekben pedig kiváló szakembernek tartottam. A feleségét is és a családját is jól ismerem, bárhol találkoztunk, mindig nyugodtan töltöttünk akár órákat is egy közösségben. Soha nem volt politikai tartalmú vitánk, ilyen nemtelen meg aztán pláne nem” – nyilatkozta Gyenesi István.

Az egykori önkormányzati miniszter 151 alkalommal szólalt fel az elmúlt négy évben az Országgyűlés falai között.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását