2024. május 14. - Bonifác

Nagyon durva régészeti leletek Izraelben

Egyedülálló szabadtéri régészeti kiállítás nyílt Izraelben, az ókori Caesarea kikötőjében - a tárlat egyik fő attrakciója egy , amelyet első ízben tekinthet meg a nagyközönség.
2010. február 6. szombat 13:32 - HírExtra

A szarkofág a kőkoporsónak a római császárkor idején felbukkanó elnevezése, ami görögül "húsevőt" jelent. Valamennyi ókori népnél használatos volt a szarkofág, kivéve azoknál, amelyek halottaikat elégették. A szarkofágkészítés virágkora a római császárkorra esik, amikor a Kr. u. II-IV. században általánossá vált a reliefdíszes márványkoporsókba való temetkezés. A római szarkofágok faragott domborművei rendszerint görög mintákat követő mitológiai jeleneteket, szimbolikus alakokat, ritkábban a halott életével kapcsolatos témákat ábrázoltak - olvasható az Art Daily (http://www.artdaily.com) című hírportálon.

A szarkofágfedél súlya meghaladja a 4 tonnát. A márványt szomorú és vidám színpadi maszkok ékesítik, az antik teátrumokban ugyanis kétfajta művet adtak elő - komédiát és tragédiát. Belevésték a kígyóhajú szörnyeteg, Medúza (Medúsza) fejét is, amelynek az ókorban az őrszem szerepét szánták. A görög mitológia szerint ugyanis kővé dermedt bárki, aki a szemébe nézett, így a Medúzától remélték, hogy megvédi a holtakat a sírrablóktól.

A gazdagon díszített szarkofágtető egykoron Caesarea valamelyik gazdag lakosának koporsóját fedte.

Caesarea Maritima ókori kikötőváros a Földközi-tenger partvidékén, Izraelben, mai neve Kesari. Eredetileg egy föníciai település állt a helyén. Heródes Kr. e. 20-9 között nagyszabású építkezésekbe kezdett, s Augustus tiszteletére a Caesarea nevet adta az új városnak. Kr. u. 6-tól lett a júdeai római prokurátorok székhelye, s a legfontosabb római helyőrség. Itt hunyt el I.

Agrippa király, aki 41 és 44 között uralkodott. A Kr. u. 66-ban kirobbant zsidó háború idején Vespasianus főhadiszállása volt, aki császárrá való kikiáltása után római kolónia rangjára emelte a várost (Colonia Prima Flavia Caesarea). Legnagyobb kiterjedését a bizánci korban érte el, amikor Palestina Prima néven tartományi főváros lett.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását