2024. április 26. - Ervin

Foltozgat a Microsoft

A Windows februári szoftverfrissítésével az operációs rendszer egy 17 éve létező biztonsági rése is befoltozásra kerül. A havi rendszerességgel megjelenő javítócsomagban összesen 25, köztük öt "kritikus" hibára érkezik megoldás.
2010. február 5. péntek 19:46 - HírExtra
Elsőként a Windows NT 3.1-es verziószámú operációs rendszerben jelentkező hiba az azóta kiadott csaknem valamennyi Windows verzióban megtalálható - adta hírül a BBC.
A Google biztonsági szakembere, Tavis Ormandy januárban fedezte fel ezt az "ősi" biztonsági rést, amely egy olyan segédprogramhoz kapcsolódik, amely a korábbi, MS-DOS-t (a Microsoft lemezes operációs rendszerét) igénylő programok futtatását tette lehetővé a jelenlegi Windows szoftverkörnyezetben.

Ormandy annak a módját is megtalálta, hogy ezt a biztonsági rést miként lehet kiaknázni a Windows XP, a Windows Server 2003 és 2008, valamint a Vista és a Windows 7-es változatában.

A februárban megjelenő javítócsomagban megoldás érkezik arra az öt kritikusnak nevezett hibára is, amelyeket a hackerek együttesen kihasználva a megtámadott gép fölött akár át is vehetik az irányítást.

A Microsoft szoftvereinek sebezhetőségével kapcsolatos aggodalmak a Google elleni támadást lehetővé tévő - az Internet Explorer hibájára épülő Aurora kódnéven elhíresült - súlyos biztonsági rés kapcsán láttak napvilágot. Az eddigi adatok szerint az Aurora támadókóddal közel 30 amerikai cég ellen, köztük az Adobe és a Google ellen indítottak támadást. A hibát január 21-én kiadott javítócsomagjával sikerült elhárítani, a Microsoft továbbá azt tanácsolja, hogy a felhasználók rendszeresen használják a szoftverfrissítéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását