2024. május 4. - Mónika, Flórián

Obama a háborúra spórol?

Barack Obama amerikai elnök a hétfőn benyújtott 2011-es költségvetésben folytatja a háborús kiadások növelését, amelyek nagysága a második hivatali évében 160 milliárd dollár körül fog alakulni.
2010. február 2. kedd 07:04 - HírExtra
Ez az összeg alig marad el a Bush-kormány utolsó éveinek háborús költekezésétől, és jóval több annál, mint amire Obama megválasztásakor számított. Az idei katonai büdzsé tervezetében egy évvel ezelőtt még csak 130 milliárd dollár szerepelt az iraki és afganisztáni háborúra. A Fehér Ház akkor úgy számolt, hogy a két háború költsége 2011-ben nem fogja meghaladni az 50 milliárdot.

Az idei háborús kiadásokat azonban Obama 33 milliárdos pótköltségvetéssel 163 milliárdra akarja növelni, 2011-re pedig 159 milliárdot kér. Ezek az összegek körülbelül 10 százalékkal kisebbek annál az évi mintegy 176 milliárdnál, amennyit Bush elnök költött a háborús erőfeszítésekre az iraki csapaterősítés idején, 2007-2008-ban.

A számos kormányzati programot évekre befagyasztó kormányzati költségvetés megszorításai nem érintik a védelmi kiadásokat, ezt Obama már hetekkel ezelőtt hangsúlyozta. A háborús kiadások mellett a hadseregre fordítandó "alapösszeg" - a tervezett 549 milliárd dollár - 2 százalékos növekedést mutat tavalyhoz képest.

Obama 2011-es hadi költségvetésében a korábbiaknál több kiadás szerepel egyebek mellett helikopterekre, pilóta nélküli repülőgépekre, különleges megbízatást teljesítő kommandós küldetésekre, valamint más olyan programokra, amelyek a szakértők szerint szükségesek a mozgékony ellenséggel szemben Afganisztánban és másutt. Elemzők rámutatnak: az iszlám szélsőségesek elleni küzdelem eszközeire helyeződik a hangsúly.

Először szerepel a védelmi költségvetésben kiadás az iráni fenyegetéssel szemben kiépítendő európai rakétavédelmi programra.

Az idén október 1-jén kezdődő 2011-es pénzügyi év költségvetésének fő vitája tavasszal várható a kongresszusban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását