2024. május 5. - Györgyi

Indul az Afrika-csúcs

Megnyílt az Afrikai Unió 14. csúcsértekezlete vasárnap az etióp fővárosban, Addisz-Abebában.
2010. január 31. vasárnap 14:34 - HírExtra
A tanácskozás legfőbb feladata, hogy megválasszák a szervezet új soros elnökét: a tisztséget jelenleg Moammer el-Kadhafi líbiai vezető látja el. A fórum munkája keddig tart. Az elnökségben jelen van Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, valamint José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő, aki az Európai Unió soros elnökségét adó országot képviseli.

A szervezet 53 tagállamának állam- és kormányfői előbb a hivatalos megnyitón vettek részt, amelyen bemutatták az Afrikai Unió új zászlaját. Ezen zöld háttérben ábrázolják az afrikai kontinenst, amit 53 csillag vesz körül. A résztvevők később egyperces néma felállással adóztak a Libanon partjainál szerencsétlenül járt etióp repülőgép halálos áldozatainak és megemlékeztek a haiti földrengés áldozatairól is.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Zapatero délelőtt mond beszédet. Ezt követően az afrikai vezetők zárt ülésen vesznek részt, amelyen megválasztják a szervezet következő elnökét.

A jelenlegi elnök, Moammer el-Kadhafi azt mondta, hogy kész maradni a tisztségben, amit egy évig látott el. A poszton a hagyományok szerint a kontinens öt régiója egymást váltja. A sorban Afrika déli része következik és a térség Bingu wa Mutharika malawi elnököt jelölte a pozícióra.

Az afrikai vezetők ezt követően a találkozót Szudán jövője kérdésének megvitatásával folytatják, ahol egy év múlva népszavazást tartanak a déli terület függetlenségéről. Szó lesz ugyanakkor a szomáliai polgárháborúról, a zsákutcába jutott madagaszkári politikai helyzetről, illetve a Guineában kialakult, a katonai puccsot követő állapotokról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását