2024. április 20. - Tivadar

Diéta és mozgás a magas várnyomás ellen

A megfelelő étrend és a rendszeres mozgás a súlytöbblettel és kezdődő magas vérnyomással bajlódó emberek egészségi állapotát olyan mértékben javíthatja, mint a gyógyszeres kezelés.
2010. január 29. péntek 18:30 - HírExtra
Táplálkozáskutatók és szívgyógyászok 1997-ben összeültek, hogy kidolgozzanak a magas vérnyomás csökkentésére egy olyan módszert, amely gyógyszerek szedése nélkül is alkalmas a vérnyomás-emelkedés gátlására. Olyan étrendet állítottak össze, amely föltételezésük szerint két hét alatt elindítja lefelé a vérnyomás magas értékeit: angol nevének betűszava alapján ez a DASH diéta.

Lényege, hogy naponta átlag négy alkalommal együnk gyümölcsöt, zöldséget és kétszer-háromszor sovány tejterméket. Az étrend fontos részét képezik a különféle magvak, a hal és a baromfi is; zsíros hús és cukortartalmú üdítő ital viszont csak korlátozott mennyiségben fordulhat elő.

Egy évtized alatt már sok kedvező tapasztalat gyűlt össze a DASH követéséről, de James A. Blumenthal és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a kezdődő magas vérnyomású, elhízott betegek vérnyomása miként alakul, ha a diétát mozgásprogrammal is kombinálják.

A kutatók 144 súlytöbblettel küszködő, de egyébként egészséges önkéntest vontak be az ENCORE betűszóval jelölt vizsgálatba. Vérnyomásuk csak enyhén haladta meg a normál értéket, életkoruk 35 év fölött volt, testsúlyuk szempontjából viszont az elhízott vagy kövér csoportba tartoztak.

Véletlenszerű kiválasztás alapján a résztvevők egyik csoportja a DASH étrendet fogyasztotta, a másik csoport tagjai ezen kívül rendszeres, szervezett mozgásprogramot végeztek, illetve pszichés kezelésben is részesültek, végül a harmadik csoportba tartozók maradtak megszokott életvitelüknél.

Az utolsó csoport tagjainak vérnyomása és testsúlya gyakorlatilag változatlan maradt. A DASH diétára kerülők vérnyomása 11/7.5 Hgmm értékkel lett alacsonyabb, de az étrend és mozgással összekötött lélektani edzés még kifejezettebben, 16/10 Hgmm-el csökkentette az eredetileg kissé magasabb vérnyomást.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a korábbi vizsgálatok szerint az ennyire eredményes, gyógyszeres kezelés az agyi katasztrófa kockázatát 40 százalékkal, az infarktus veszélyét pedig 25 százalékkal csökkentette.

A biztató eredményeket az Archives of Internal Medicine januári száma közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását