2022. december 7. - Ambrus

Szigorúbb hőszigetelési előírások kellenek

Úgy tűnik, Magyarország megint messze lemarad az európai normáktól. Ezúttal az épületek hőszigetelésében. Egy most készült összehasonlító statisztikai elemzés szerint nálunk a hőszigetelési anyagok átlagvastagsága 5-8 cm-el kevesebb, mint a német minimum.
2010. január 28. csütörtök 12:11 - HírExtra
De nem sok dicsekedni valónk van Ausztriához, vagy Szlovákiához viszonyítva sem. Mi 40%-al több energiával fűtjük a lakásokat, és végső soron az utcát, mint a szlovákok, és 60%-al több meleg távozik a falainkon keresztül, mint Németországban! „Annak ellenére, hogy európai szinten van előrelépés, az EU szemlátomást nem tudta azt a megtakarítást elérni, amit kitűzött maga elé.

Ennek az lesz a következménye, hogy az épületek energiafogyasztásának csökkentését közösségi szinten fogják szabályozni és központilag meghatározott értékeket kell majd minden országnak betartani. Ezek pedig sokkal szigorúbbak lesznek, mint a mostani hazai előírások. Az Európai Unió tervei szerint például, 2019-től csak zéró CO2 házakat lehet engedélyeztetni. Ezek olyan épületek, amelyek nem használnak fosszilis energiát.

Jó lenne, ha nem sokkszerűen érne minket ez a változás, hanem a követelmények szigorításával haladnánk a kitűzött cél, a mind tisztább környezet felé. Ezért a legfontosabb előírásokat már idén, vagy 2011-ben módosítani kellene. Érdemes a német, osztrák vagy szlovák határértékeket kitűznünk” - hívta fel a figyelmet Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szakértője.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását