2024. május 19. - Ivó, Milán

Eltűnhet a magyar sokszínűség

Olyannyira felgyorsult a nemzeti kisebbségek asszimilációja Magyarországon, hogy néhány évtizeden belül eltűnhet az a sokszínűség, ami szinte egyedülállónak számított Európában - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek.
2010. január 24. vasárnap 08:15 - HírExtra
A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa közölte: a Magyarországon kisebbségi közösségként elismert 12 nemzetiségről és a cigányságról szinte semmit nem tud a politika és a többségi társadalom, ezért még az idén - pénzhiány miatt egyelőre csak a képviselők, a döntéshozók és a területen dolgozók számára - kötetet készítenek e közösségek múltjáról, jelenéről. A "kisebbségek kézikönyve" mellett olyan könyveket is összeállítanak, amelyek a 13 hazai kisebbség mesevilágát mutatják be, ehhez iskolások számára rajzpályázatot hirdetnek.

"A célunk az, hogy bemutassuk, az egyetemes magyar kultúra részeként milyen hatalmas értékeket képviselnek a kisebbségek" - hangsúlyozta az ombudsman, hozzátéve: a politikai érdekképviseletben ez nem igazán tükröződik.

Kiemelte, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletét másfél évtizede nem tudják megoldani Magyarországon, már abban is kételkedik, hogy a 2014-es választásokon lehetnének kisebbségi jelöltek. Kitért arra: az általa életre hívott II. Kisebbségi Kerekasztal részletesen kidolgozta a kérdést, s az anyagot átadták a kormánynak, de számára úgy tűnik, hogy az Országgyűlés a Nemzetiségi Fórum megalakítása mellett újra elölről kezdené a munkát.

Kállai Ernő nem tekinti kisebbségi képviseletnek azt, hogy az Országgyűlésben kisebbségi származású képviselők is ülnek. Rámutatott arra: ha megvalósulna a parlamenti képviselet, a kisebbségeknek lenne tényleges politikai súlyuk és nem lehetne megkerülni az érdekeiket.

Beszámolt arról is, hogy tavaly "csúcsot döntött" az ügyszámuk. A több mint ezer beadvány gondozása mellett a hivatalból indított vizsgálatok, az átfogó jelentések elkészítése óriási terhet jelent 10-12 munkatársának. Az ombudsman egyebek mellett közbenjárt a szekszárdi Német Színház működése, a lengyelek és a görögök anyanyelvű iskolai képzése, a szlovénok első tájházának megalapítása érdekében.

Utalt arra, hogy mint kisebbségi ombudsman tavaly elsőként élt azzal a joggal, hogy rendkívüli eset miatt napirend előtt felszólaljon az Országgyűlésben. (Annak kapcsán szólalt fel, hogy előző nap Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját agyonlőtték, ez volt a második halálos kimenetelű támadás romák ellen.)

Kállai Ernő közölte: az utóbbi két évben felerősödött a nemzetközi érdeklődés a Magyarországon élő kisebbségek helyzete iránt, ebben nagy szerepet játszik a romák elleni támadássorozat és a szélsőségek megerősödése is.

Megfogalmazása szerint paradigmaváltásra van szükség kisebbségi kérdésekben, mert az utóbbi 20 év eredményeit tekintve be kell látni: nem történt lényegi változás. Az országgyűlési biztos úgy látja, hogy a cigányság integrációjára vonatkozó törekvések nem igazán hatékonyak, a nemzetiségek életében pedig felgyorsult az asszimilációs folyamat. Az ombudsman mindkét jelenséget óriási problémának tartja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Füsti
2010. január 24. 11:48
Miről beszél ez a hülye?
Az elmult 2 évtizedvóben számolatlanul zudították bele a pénzt a cigányság felzárkoztatásáaba, pozitívan diszkriminálják, őket, ugynazért a büntettért kevesebbet ülnó egy cigány, mint egy nem cigány, ráadásul, kitalálták ezt a 20ezres határt, meg a megélhetési bűnözést, hogy még ülniük se kelljen.
Pont ez a politika nem jött be.
A cigányság nemhogy asszimilálodna, hanem egyre kevésbé tartja be az együttélés minimális szabályait is.
Vidéken sok falut 2-3 cigány család tart rettegésben, (a normális cigányokat is) Budapesten a acigány többségű városrészekbe (a gettokba), meg már több évtizede életveszély bemenni nem cigányként. Tehát ez a poltika megbukott

Most jöhetne végre a pozitív diszkrimináció helyett az egyenlő mérce és a kemény kéz politikája, hátha az bejön a cigányságnál.

Évszázadokig a 2. világháborúg működött, és nem volt ennyi probléma a cigányokkal, sőt az egyik leghüségesebb kissebsége volta Szent Korona országának, csak pár évtizdede ezzel a poziív diszkriminációval elkapatták őket, és már nem akarnak dolgozni, mert nekik jár a segély, meg ők lophatnak és utánna elég a börszinükre hivatkozni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását