2024. május 6. - Ivett, Frida

Kezdenek kinyitni a kis üzletek és gyógyszertárak Haitin

Kezdenek újra kinyitni a kis üzletek és gyógyszertárak a földrengés sújtotta haiti fővárosban, ahol a túlélők utáni kutatásról egyre inkább a sérült és hajléktalanná vált tömegek megsegítésére helyeződik át a hangsúly.
2010. január 22. péntek 08:45 - HírExtra
Port-au-Prince-ben csütörtökön ismét kinyitott a kisebb zöldséges üzletek, borbélyüzletek egy része, valamint egyes gyógyszertárak is újra várják a vásárlókat. A boltok egy része hitelt is nyújt a pénzszűkében lévő törzsvásárlóknak. A bankfiókok vidéken várhatóan pénteken, a fővárosban pedig szombaton nyitnak ki. Sok haiti a földrengés óta most először vehet majd fel készpénzt a számlájáról. A földrengés becslés szerint másfél millió embert tett hajléktalanná.

A belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a hajléktalanok közül mintegy 400 ezret a romba dőlt főváros környékén felépítendő falvakban terveznek elhelyezni. Közülük az első százezret a fővárostól északra, Croix Des Bouquets település mellett felhúzandó - egyenként tízezer fő befogadására alkalmas - ideiglenes sátorvárosokba telepítenének.

Az ENSZ brazil békefenntartó katonái már megkezdték a talajmunkákat egy olyan helyen, ahol az Amerikaközi Fejlesztési Bank 30 ezer embernek akar végleges otthont felépíttetni. A pénzintézet azt tervezi, hogy "munkáért élelmiszert" program keretében segít a haitiaknak felépíteni új házaikat, így korábbi lakóhelyük közelében maradhatnak.

Sok haiti egyelőre ötletszerűen kialakított, zsúfolt táborokban húzza meg magát, ahol nincs illemhely - ez növeli a fertőzések veszélyét -, és a szabad ég alatt alszik, otthona elpusztulása vagy az utórengésektől való félelme miatt.

Csütörtökön a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű utórengések rázták meg Port-au-Prince-t, tovább borzolva a már így is súlyos lelki megpróbáltatásokon átesett haitiak kedélyeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását