2024. május 3. - Tímea, Irma

Az IMF-nek nem tetszik a Fidesz elképzelése

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán figyelmeztette Magyarországot, hogy nem tolerálná, ha az államháztartási hiány a GDP 7 százalékára nőne, arra a szintre, amellyel a Fidesz számol.
2010. január 20. szerda 17:37 - HírExtra
"A nézetek továbbra is formálódnak. De kapcsolatban állunk a Fidesszel, mint mindig, és mostani üzenetünk az ellenzék számára az, hogy igazán fontos a politika folyamatosságának fenntartása a bizalom megőrzése szempontjából. Ami a számokat illeti, fontos megérteni, hogy milyen számokról és definíciókról beszélünk" - idézte a Dow Jones Irina Ivascsenkót, aki ugyanakkor megjegyezte: "a definíciók nem mindig összehasonlíthatóak, tehát nem szabadna összevetni a GDP 3,8 százalékos hiányát a 7 százalékkal".

A Fidesz számításai cash-flow alapúak, míg a kormány államháztartási hiánycélját az uniós számítási mód alapján készítették - teszi hozzá a Dow Jones. Irina Ivascsenko szerint azonban "ha a deficitet - a mi meghatározásunk szerint - vesszük a 7 százalék irányába, akkor ez egyértelműen nem tolerálható, mert aláásná a költségvetés fenntarthatóságát és ártalmas lenne a piaci bizalomra nézve".

"Jelenlegi kivetítéseink szerint azt tervezzük, hogy az államadósság/GDP arány a jövő évtől kezd csökkenni. Ha az (államháztartási) hiányt , csak egy évre is megnöveljük, ez aláásná az államadósság GDP-hez viszonyított arányát, és ez igen fontos Magyarország számára" - idézte az IMF budapesti állandó irodájának vezetőjét a Dow Jones.

Irina Ivascsenko, korábban a Financial Times-nak kijelentette: "nyilvánosan üzenjük az ellenzéknek, hogy óvatosnak kell lenni a deficit meghatározásával ... de nem elfogadható olyan gazdaságpolitika, amely a hiány megkétszereződéséhez vezet, mivel ez veszélyeztetné a költségvetés fenntarthatóságát".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását