2024. június 1. - Tünde

A macskaistennő temploma

A Ptolemaidák korából származó kétezeréves szentélyt tártak fel Alexandriában, a tudósok feltételezése szerint a templomot Basztetnek, a macskaistennőnek szentelték.
2010. január 19. kedd 19:50 - HírExtra
Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács keddi közleménye szerint a szentély romjait a Nagy Sándor alapította város szívében, a vasúti főpályaudvar közelében fedezték fel. A közelben római kori amfiteátrumot, valamint jó állapotban fennmaradt mozaikot is feltártak.

Mohammed Abdel-Makszúd ásatásvezető régész szerint a szentély II. Bereniké királyné, a Kr. e. III. században uralkodó III. Ptolemaiosz felesége számára épült. A lelet lehet az első nyom, amely elvezethet az alexandriai királyi negyed felfedezéséhez, amelyet oly régóta keresnek a régészek.

A helyszínen több Basztet-szobrot találtak, ami a régész szerint arra utalhat, hogy az Alexandriában felfedezett első ptolemaida templomot a macskaistennőnek szentelték.
A felfedezés arra is utalhat, hogy a macskaistennőt a makedón származású dinasztia korában is imádták Egyiptomban.

Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője szerint a későbbi korokban a szentély egyfajta "kőfejtőként" szolgált, erre utalnak a nagy számban hiányzó kőtömbök. A modern Alexandria az ókori város romjain épült, s az antik világ templomai, palotái és könyvtárai közül sokat mind a mai napig nem sikerült megtalálni.

A Magyar Nagylexikon szerint Basztet az ókori egyiptomi panteon oroszlán- illetve macskaistennőinek egyike, azok szelíd oldalát jelképezi, így a szerelem, a vidámság és a zene istennője. Fő kultuszhelye Bubasztisz (Per-Basztet) városában volt, Hérodotosz írta le az évenként itt zajló ünnepségeket. Nemcsak macskaként, hanem macskafejű, hosszú ruhás nőalakként is ábrázolták. Az egyiptomiak újévkor macskaszobrokat készítetek, amelyeket jókívánságokat tartalmazó felirattal láttak el, hogy elnyerjék az istennő jóindulatát. A kultuszával kapcsolatos macskatemetkezéseket számos helyen feltárták Egyiptomban.

Ptolemaidák - makedón származású uralkodócsalád, amely Kr. e. 323 és Kr. e. 30 között uralkodott Egyiptomban. Nagy Sándor (III. Alexandrosz) hadvezére, Ptolemaiosz Szóter volt a család alapítója, az első ptolemaida uralkodó. Az utolsó VII. Kleopátra, illetve fia, Caesarion (Kaiszarión).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását