2024. április 23. - Béla

Kampány itt, kampány ott

A héten lezajlik a fideszes egyéni képviselőjelöltek kampány-, illetve médiatréningje, mától pedig már óriásplakátokon is toborozza önkénteseit a Fidesz-KDNP.
2010. január 15. péntek 10:16 - HírExtra
A Fidesz hivatalos kampányával kapcsolatban már a párt több vezető politikusa leszögezte: rövid, intenzív korteskedésre készülnek, amely március 15-e előtt biztosan nem fog elkezdődni.

A 176 egyéni képviselőjelölt kampányfelkészítése azonban már zajlik, és várhatóan a héten le is zárul. Ahogyan arról az MTI korábban beszámolt, ezeken a tréningeken gyakorlati, technikai teendőkről van szó: a választással kapcsolatos határidőkről, az ajánlószelvények összegyűjtéséről, leadásáról, kampányszervezési, valamint kommunikációs technikákról, jogi tudnivalókról és arról, hogy milyen információkat szolgáltat a jelölteknek a "központ".

A Népszabadság még szombaton írta meg, hogy a 176 jelölt felkészítésen, például médiatréningen vesz részt. Utóbbival kapcsolatban az MTI úgy tudja, hogy ezeken annak a valamivel több mint 50 jelöltnek kell részt vennie, aki először indul választáson. Alapvetően szituációs gyakorlatokat végeznek, például arról, hogyan kell szerepelni kamera előtt, sajtótájékoztatón, és közleményírást is gyakorolnak.

Hétfőn Orbán Viktor személyesen is buzdította a 176 képviselőjelöltet. A pártelnök egyébként várhatóan február 5-én tartja szokásos országértékelő beszédét.

Péntektől az utcákra kerülnek a Fidesz-KDNP önkéntestoborzó plakátjai is "Itt az idő" szlogennel. Az óriásplakátokon világoskék alapon több jelszó is szerepel - úgy, mint siker, új kezdet, együtt, jövő, remény és biztonság -, középpontjában pedig a narancssárga színnel szedett "Itt az idő" szlogen áll, alatta piros-fehér-zöld színű "Változás" felirattal.

A plakátokat a Fidesz támogatóitól befolyó adományokból finanszírozzák.
A felhívást bemutató sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója azt mondta: a Fidesz csapatába vár minden olyan embert, aki tenni akar a változásért, aki "pontot akar tenni a Gyurcsány-korszak végére".

Nyitrai Zsolt emellett arról is beszélt, hogy az önkéntestoborzáson túl a Fidesz-KDNP hivatalos kampányát az ajánlószelvények gyűjtése fogja majd megelőzni - miután a köztársasági elnök kiírta az országgyűlési választás időpontját.
A politikus több tízezer önkéntesre számít.

A pénteken induló országos jelölti plakátkampánnyal lényegében megkezdi választási kampányát az MSZP - ma mutatják be a vidéki helyszíneken a helyi egyéni képviselőjelölteket is.

Mesterházy Attila Nyíregyházán debütál nyilvános eseményen miniszterelnökjelöltként: ő mutatja be az ottani szocialista jelölteket. A fővárosi képviselőjelöltek január 21-én egy nagy rendezvény keretében állnak a nyilvánosság elé, szintén a kormányfőjelölt részvételével.

Az MTI úgy tudja, a szocialista párt ezzel azt is felvállalja, hogy elindította a korteshadjáratot. A jelölti plakátkampánnyal az MSZP szeretné bemutatni a választókörzetekben induló egyéni jelöltjeit és ezzel párhuzamosan még ismertebbé tenni a párt miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát. Az MTI úgy tudja: a plakátkampánynak két oka van.

Egyrészt az, hogy be kívánják mutatni, a "helyi Magyarország" mennyit fejlődött az elmúlt két ciklusban, és ennek sikerét a helyi érdekeket képviselő szocialista politikusokhoz köti a kampány. Az elképzelés alapja az, hogy egyes kutatások szerint vidéken jobban értékelik az MSZP tevékenységét - és jobban érzik a fejlesztések hatását -, mint országosan. A másik ok, hogy szeretnék kihasználni annak a lehetőségét, hogy szerintük Mesterházy Attila a régebbi, élvonalbeli szocialista politikusokhoz képest "tiszta lappal indul" a baloldali érzelmű választók szemében.

A hivatalos országos kampánynyitó valószinűleg február elején lesz. Itt Mesterházy Attila - a korábbi sajtóhírekkel ellentétben - várhatóan nem hirdet saját miniszterelnökjelölti programot, hanem "politikai hitvallását" fogalmazza meg nyilvánosan. Az MSZP jelöltjeinek felkészítése már tavaly decemberben elkezdődött. A fővárosban Szekeres Imre, az párt ovb-jének tagja és Szigetvári Viktor kampányfőnök tartott előadásokat a 176 politikusnak, akik részt vettek közjogi, jogi és média "továbbképzésen" is.

Az MTI információi szerint ezzel nem fejeződött be a jelöltek felkészítése, a második fordulóban helyben kapnak további információkat a kampányról. Változás a négy évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy képviselőjelöltek több technikai támogatást és infrastrukturális segítséget kapnak a pártközponttól az egységesebb megjelenés és az üzenetek hatékonyabb közvetítése érdekében. Például egységes arculatú, többféle plakátot, központi szlogeneket és a kiemelten fontosnak tartott körzetekben vezető politikusok garantált részvételét a kampányban.

Ahogy négy évvel ezelőtt, a szocialista képviselők most is aláírtak etikai nyilatkozatot, politikai megállapodást és készítettek vagyonnyilatkozatot is. Az MTI úgy tudja, a kampány egy későbbi szakaszában Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is járja majd az országot. A miniszterelnökjelölt a programjain az egyéni választókerületek jelöltjeit erősíti majd, a kormányfő pedig egyetemi városokra épülő előadássorozatot tart a válságkezelés folyamatáról és eredményeiről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását