2024. április 29. - Péter

Az 5 legfantasztikusabb videoklip!

Naponta látunk a televízióban különféle zenei klipeket, melyeknek a minősége és mondanivalója igen széles skálán mozog. Jelen írás öt olyan videoklippel ismerteti meg az olvasót, amelyeket akár joggal nevezhetünk a világ legnagyszerűbb videoklipjeinek.
2010. január 9. szombat 08:59 - Győry S. József
A videoklipek ma a zeneszámok és ez által a hanglemezek marketing-promóciós céljait szolgálják. Általánosságban egy zenei album 3–5 dalához készítenek videoklipet. Történetük a 20. század első negyedére nyúlik vissza, amikor először merült fel annak az ötlete, hogy dalhoz filmet készítsenek. Mai formájában a 80-as években vált népszerűvé, amiben nagy szerepe volt az MTV zenei csatornának. - (Részlet a Wikipédiából)

A videoklipeknek tehát elsődleges célja az előadó népszerűsítése, persze a közönség szórakoztatásával. Manapság nagyszájú drogdílernek vagy stricinek öltözött rapperek, hidrogénszőke Barbibabák, valamint megannyi „szépfiúból” álló együttes hivatott klipje által vásárlásra csábítani a fogyasztót. Nincsen ezzel semmiféle probléma, ám elgondolkodhatunk azon, hogy vajon miért élik reneszánszukat az akár generációkkal ezelőtti hatalmas sikernek örvendő előadók, együttesek. Mind ismerjük ezt a jelenséget, hosszú esztendők óta hódít a retro őrület, és nem (csak) a régi motorosok körében: a retro partikon kifejezetten sok tinédzsert láthatunk önfeledten csápolni a Coco Jumbora, vagy a Macarenára, esetleg a Boney M. egyik régi slágerére.

Vegyünk hát sorra néhány videoklipet, melyekről nagy valószínűséggel a közeljövőben is fogunk még hallani, vagy ha eddig nem ismertük volna őket, akkor most pótolhatjuk ezen hiányosságunkat.

Dio: Rock N’ Roll Children


Ronnie James Dio, immár a hatvanhetedik életévében jár. Aki nem ismerné ezt a fantasztikus énekes-dalszövegírót, annak egy együttest említenék: Black Sabbath. 1980-ban, Ozzy kilépése után ő lett a világ egyik legismertebb metal együttesének a frontembere, és olyan zseniális számok fűződnek a nevéhez, mint a Heaven and hell, vagy a Children of the sea. 1983-ban szóló karrierbe kezdett, együttese a Dio névre hallgat, és jelenleg is aktív. Az úriemberről itt olvashatnak bővebben, az egyik legnagyszerűbb klipjét pedig itt tekinthetik meg.

Michael Jackson: Thriller

Az MTV erősen bízott abban, hogyha a videoklipeknél promóciós eszközből művészeti formát csinál, azzal a csatorna hírneve is nőni fog, így 1983-ban elkészült ez a tulajdonképpeni műalkotás, melyet még Oscar díjra is jelöltek. Ez az első, és eddig egyetlen klip, amely bekerült az amerikai kongresszus nemzeti archívumába. A tavalyi esztendőben, ötven éves korában elhunyt poplegendáról ezzel a klippel emlékezzünk meg.

A-ha: Take On Me


A jelenleg is aktív norvég pop-együttes Take On Me című klipje 1986-ban az MTV díjátadóján hat különböző kategóriában is győzedelmeskedett, többek között a legjobb rendezés, és a legjobb speciális effektek terén. A rajzfilm klip epikus alkotás: hűen példázza a 80-as éveknek a videoklipek terén megkövetelt igényességét. A remekművet itt tekinthetik meg.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását