2024. május 27. - Hella

MSZP: központosítás, cenzúra jellemzi a Fidesz politikáját

Az MSZP szerint központosítás, tartalmi cenzúra, megszüntetés jellemzi a Fidesz médiával kapcsolatos terveit.
2010. január 8. péntek 17:08 - HírExtra
Az Index hírportálon csütörtökön megjelent cikk szerint a Fidesz egyetlen közszolgálati műsorszolgáltató szervezetet hozna létre a Magyar Televízióból, a Duna Televízióból és a Magyar Rádióból, az MTI-t pedig megszüntetné. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője ez utóbbit cáfolta.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor Fidesz-elnök pártja ellenőrzése alá akarja vonni a magyar médiát, és azokat az információkat, amelyek eljutnak az emberekhez.

Ha csak a fele igaz a sajtóhírnek - folytatta - akkor is "ez több mint a magyar média teljes lenyúlásának terve, méghozzá egy elég agresszív terv, hiszen nagyjából minden közszolgálati médiumot és még ráadásul a kereskedelmi televíziókat is érintheti".

A szóvivő szerint a Fidesz a kereskedelmi médiát megszüntetéssel fenyegeti. Közölte: Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa korábban arról nyilatkozott, hogy elő kellene írni a kereskedelmi csatornáknak, délutánonként milyen műsorokat adhatnak, illetve ha nem hajlandók száműzni egyes éjszakai műsorszámokat, akkor meg kell szüntetni ezeket a csatornákat.

Központosítás, tartalmi cenzúra, megszüntetés - ezzel a szavakkal lehet leírni a Fidesz médiapolitikáját arra az esetre, ha kétharmados többséget szerez a párt a 2010-es választáson - közölte Budai Bernadett.

A szóvivő elmondta: a Fidesz szerint a tájékoztatást úgy a legkönnyebb az irányítása alá vonni, ha a több állami köztévéből egyet kreál, és annak vezetőségébe, szerkesztőségeibe olyan embereket ültet, akik Orbán Viktornak és a Fidesznek megfelelnek.

A másik megoldás, hogy az évszázados múltú nemzeti hírügynökséget megszüntetik, azt 10-20 fős kormányzati hírügynökséggel helyettesítik - mondta, megjegyezve: kérdéses, hogyan jutna el így az ellenzékben lévő pártok véleménye az emberekhez.

Budai Bernadett azt mondta: felszólítják a Fideszt, hogy hagyjon fel ezekkel a tervekkel, érdemben cáfolja azokat, a köztévétől és az MTI-től is tartsa távol magát.

Az MSZP nem fogja hagyni, hogy ezek a tervek megvalósuljanak, a szocialisták összefogva valamennyi demokratikus erővel megvédik nemcsak az MTI-t, hanem a független médiát, legyen az köz- vagy kereskedelmi - hangoztatta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását