2024. május 19. - Ivó, Milán

A BKV honlapján tájékoztat a járatok menetrendjéről

A buszközlekedésben tapasztalt hétfői fennakadások miatt a BKV Zrt. honlapján tájékoztatja az utasokat a menetrendtől ideiglenesen eltérő járatok közlekedéséről - közölte a cég közleményben az MTI-vel.
2010. január 4. hétfő 22:30 - HírExtra
Az információkat óránként frissítik a http://www.bkv.hu/forgalmihelyzet oldalon.
A BKV egyben elnézést kér az utasoktól a kényelmetlenségekért, és türelmüket kéri a megszokott forgalmi rend helyreállításáig - olvasható a közlekedési vállalat közleményében.

Hétfő reggel több száz BKV-jármű nem tudott elindulni, egyrészt a hideg időjárás, másrészt a munka törvénykönyve szerinti működés miatt. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a munka törvénykönyve számos ponton eltér az eddigi kollektív szerződéstől, így a járművek üzembe állítása sem megy olyan gördülékenyen, ez okozza a problémát. További gondot okoz, hogy a munkavállalóknak nincs munkaszerződésük és ez törvénytelen. Emiatt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél (OMMF) is panaszt tettek.

Kérdéses az is, hogy a pihenőidők változása miatt a napközbeni menetrendet mennyire tudják majd tartani - mondta.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak: borulhat a teljes menetrend is.

Bár a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége december 29-én megállapodott a BKV-val egy ideiglenes kollektív szerződésről, de azt a szakszervezetek 65 százaléka nem írta alá, emiatt nem lépett életbe.

Mivel nem sikerült megállapodni a cég vezetésével, az érdekképviseletek jelentős része bejelentette, hogy január 12-től határozatlan idejű sztrájkot tartanak.

A kollektív szerződésről, illetve a még elégséges szolgáltatásról tartott hétfői tárgyalásokon sem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezetek között.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalásokat követően az MTI-vel közölte, hogy bár a BKV tett egy ajánlatot és erre válaszul a szakszervezetek is tettek egy kompromisszumos javaslatot, egyezségre nem sikerült jutni, így nincs előrelépés az ügyben.

A január 12-ére meghirdetett, határozatlan idejű sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról is egyeztettek a BKV-val, Nemes Gábor közlése szerint erről sem tudtak megállapodni. A BKV csúcsidőben 90 százalékos, csúcsidőn kívül 50 százalékos szolgáltatást szeretne nyújtani. Az érdekképviseletek a buszközlekedést illetően azt ajánlották fel, hogy csak az alvállalkozók által működtetett mintegy 130 busz közlekedjen, a metró-, a HÉV- és a trolibusz-közlekedésben azonban nem lenne fennakadás a sztrájk miatt.

A tárgyalások szerdán folytatódnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását