2024. április 29. - Péter

Az amerikai harcoló csapatok szeptemberig kivonulnak

Az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoka arra számít, hogy az iraki parlamenti választások elhalasztása nem lassítja le a harcoló csapatok kivonását, a katonák a terveknek megfelelően augusztus végéig hazatérnek.
2010. január 3. vasárnap 10:21 - HírExtra
Ray Odierno tábornok az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az általa kidolgozott menetrend nagyon rugalmas, már elkészítésekor számított a választás időpontjának eltolódására. Irakban jelenleg mintegy 115 ezer amerikai katona szolgál. Az idén január 16-ról március 7-re halasztott választásig mintegy 15 ezer fő hagyja el az országot, majd az események fényében dönt arról a tábornok, hogy folytatódhat-e a csapatkivonás.

Amennyiben 60 nappal a parlamenti választás után Odierno tábornok úgy ítéli meg, hogy az országban stabil a helyzet, megkezdődik a harcoló alakulatok hazavezénylése. Augusztus 31. után mintegy 50 ezer amerikai katona marad Irakban, de az ő megbízatásuk olyan feladatokra szól majd, mint például az iraki biztonsági erők kiképzése

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért van szükség százezer amerikai katona iraki jelenlétére a márciusi szavazás idején, miközben a biztonsági helyzet jelentősen javult, a tábornok kijelentette, hogy ez pszichológiai és fizikai támogatást is jelent Irak számára. Kiemelte, hogy álláspontja szerint ez az eddigi legfontosabb választás. Mivel várhatóan egyetlen párt vagy politikai tömörülés sem szerez abszolút többséget, a tábornok arra számít, hogy elhúzódnak majd a kormányalakítási tárgyalások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását