2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az IMF is az ukrán kifizetés mellett

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) - engedélyezte az ukrán központi banknak, hogy pénz szabadítson fel a kormány számára a külföldi adósságszolgálati kötelezettségek teljesítéséhez, mindenekelőtt az orosz gázkifizetésekhez. A felek ennek megfelelően megállapodtak a hitelegyezmény technikai változtatásairól.
2009. december 31. csütörtök 17:49 - HírExtra
Ezzel az ukrán központi bank - részben a devizatartalékokból - pénzt bocsáthat a kormány rendelkezésére. Korábban az ukrán pénzügyminisztérium már közölte, hogy Kijev az idén esedékes mintegy 3,5 milliárd euró értékű adósságszolgálatát időben és teljes egészében teljesíti.

Elemzők azt valószínűsítették, hogy Ukrajna, a kaotikus belpolitikai helyzet és erős acélexport függése miatt - ez az ágazat a válság nyomán nagy nehézségekkel küzdött az idén - kötelezettségei egy részét nem lesz képes teljesíteni.

A Nemzetközi Valutaalap néhány napja nemet mondott Ukrajnának arra a kérésére, hogy még az idén folyósítsa a készenléti hitelkeret esedékes részletét. Az IMF december elején döntött arról, hogy nem utalja át az Ukrajnának biztosított készenléti hitel esedékes, 3,8 milliárd dolláros negyedik részletét. Ezzel meg akarja várni a január 17-ére kiírt elnökválasztások végét. Az IMF többször jelezte elégedetlenségét a költségvetés kormányzati kezelésével kapcsolatban.

Ukrajna eddig 10,6 milliárd dollárt hívott le a tavaly novemberben jóváhagyott 16,4 milliárd dolláros hitelkeretből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását