2024. május 20. - Bernát, Felícia

A robbantások ára: 13 halott

Két egymást követő robbantás legkevesebb 13 ember életét oltotta ki és hetvennégyet megsebesített csütörtökön a Bagdadtól 95 kilométerre délre lévő Hillában, Bábil iraki tartomány fővárosában.
2009. december 24. csütörtök 20:01 - HírExtra
Eközben Bagdad főként síiták lakta negyedében, Szadrvárosban is pokolgép robbant egy temetésen: itt legalább kilencen haltak meg, harminchárman pedig megsebesültek. A hillai merénylet a síita muzulmánok legszentebb ünnepére, az Asúrára készülő zarándokok ellen irányult. Egy itteni rendőrségi illetékes elmondta: ez első pokolgép helyi idő szerint délután két órakor robbant fel, a második pedig 15 perccel később, amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek.

A zarándokok az iraki síiták szent városába, Kerbelába tartottak az Asúra ünneplésére, és egy buszmegállóban gyülekeztek.

Az Asúra ünnepén síita muzulmánok százezrei gyűlnek össze a világ minden tájáról Kerbelában és más, iraki területen levő síita szent helyeken. Ekkor emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Huszein egy, az iszlám világa feletti uralomért vívott VII. századi csatában vesztette életét. A 680-ban lezajlott ütközet döntő mozzanat volt az iszlám két ágra - szunnita és síita ágra - szakadásában. Az egykori diktátor-elnök, a szunnita Szaddám Huszein uralma alatt az iraki lakosság 60-65 százalékát kitevő síiták nem gyakorolhatták vallásukat, és nem tarthatták meg az Asúrát sem.

A síita ünnep, amely alkalmával nagy számban gyűlnek össze a hívők, szinte mágnesként vonzza a merénylőket. Vallási fanatikusok tavaly negyven embert öltek meg merényleteikkel, amikor áldozataik az Asúra ünnepére tartottak.

Az idén december 27-én éri el tetőpontját az Asúra ünneplése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását