2024. június 3. - Klotild

Kitűnő damaszkuszi tárgyalás

Kitűnőnek nevezte Szaad Haríri libanoni kormányfő damaszkuszi tárgyalásait, és kijelentette: Bassár el-Aszad szíriai elnökkel megegyeztek annak gyakorlati lépéseiben, hogy "új távlatokat" nyithassanak a két arab szomszédország kapcsolataiban.
2009. december 20. vasárnap 18:29 - HírExtra
Haríri országa damaszkuszi nagykövetségén beszélt kétnapos megbeszélései végeztével, amelyek közel ötévi ellenséges viszony végét jelentették Szíria és a Haríri vezette széles libanoni politikai szövetség között. Sajtóértekezletén szíriai és libanoni újságírókhoz szólt. "Történelminek" nevezte látogatását, és megállapította, hogy a szíriai vezetővel folytatott három "kitűnő" tárgyalása őszinte és nyílt volt.

"Komoly lépések lesznek részünkről és Bassár el-Aszad elnök részéről is azért, hogy e szívélyes és komoly viszonynak konkrét eredményei legyenek számos területen" - tette hozzá. Mint mondta, a tárgyalásokon nem volt külön téma apja, Rafik Haríri 2005-ös meggyilkolása, de szavai szerint Aszaddal egyetértett azzal, hogy az ügy immár egy hágai különbíróság előtt van, amely majd vádat emel és ítélkezik a bűnösök felett. Szaad Haríri, aki már sokszor vádolta Szíriát azzal, hogy szerepe volt apja megölésében, még sohasem teremtett hivatalos kapcsolatokat Damaszkusszal.

A libanoni kormányfő arról is beszélt sajtóértekezletén, hogy szíriai vendéglátója "pozitívan szólt a libanoniakat érdeklő kérdésekről, s ezeket provokációk nélkül, nyugodtan és őszintén akarjuk rendezni". Egyetértésre jutottak "számos kérdésben, a határok megvonásában és egyebekben" - fűzte hozzá.

Szíria harminc éven át uralta Libanont, és több tízezernyi katonát állomásoztatott a területén. Rafík Haríri meggyilkolása után Damaszkuszra nagy nyomás nehezedett libanoni ellenfelei és a nyugati nagyhatalmak részéről egyaránt, aminek következtében kivonta csapatait a szomszédos országból. Damaszkusz tagadja, hogy köze lett volna a volt kormányfő elleni merénylethez és más, azt követően Libanonban elkövetett politikai gyilkosságokhoz. A libanoni Szíria-ellenes pártok azonban elsöprő győzelmet arattak a 2005. évi választásokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását