2024. április 29. - Péter

Közgyűls: az MSZP és az SZDSZ megszavazták egymás javaslatait

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a szocialisták és liberálisok kölcsönösen megszavazták egymás javaslatait, amelyek előző napi leszavazása miatt a szocialisták felfüggesztették részvételüket a közgyűlésben és emiatt megszakadt az ülés.
2009. december 17. csütörtök 17:58 - HírExtra
A közgyűlés csütörtökön egyszerű többséggel megszavazta az egészségügyi modellel kapcsolatos, Horváth Csaba (MSZP) által beterjesztett előterjesztést, amelyet szerdán este nem támogatott a képviselők többsége, és ami miatt az MSZP nem vett részt a csütörtök délelőtti ülésen. Az előterjesztés szerint a Budapest Egészségügyi Modell koncepció megvalósításának részeként a Fővárosi Egészségközpont Zrt. a helyben központosított közbeszerzési funkció ellátásához felhasználhatja közel félmilliárd forintos törzstőkéjét.

A szabad demokrata képviselők vitatták az előterjesztés "értelmét"; Bőhm András és Lakos Imre egyaránt azt mondta, nem támogatja a javaslatot, de nem szavaz ellene, csak tartózkodik a szavazásnál. Vita volt arról, hogy milyen - egyszerű vagy minősített - többség szükséges-e a határozati javaslat elfogadásához.

A képviselők ismét napirendre vették, és ezúttal megszavazták azt a szabad demokrata előterjesztést, hogy a főváros 150 millió eurós hitelkeret-szerződést kössön az Európai Beruházási Bankkal (EIB). Ezt szerdán este már tárgyalták, akkor csak a tíz SZDSZ-es és három MSZP-s képviselő támogatta, és Demszky Gábor főpolgármester a döntést akkor úgy kommentálta, hogy a szocialisták megbüntették őket.

Az SZDSZ-es városvezető újságíróknak szerda este elmondta: a hitelkeret konstrukciói rendkívül kedvezőek, 2013 decemberéig lehet felhasználni, a kamat kevesebb mint 1 százalék, 25 éves futamidővel, és olyan nagyberuházások önrészét lehet belőle finanszírozni, mint a Margit híd felújítása, vagy az 1-es, 3-as villamos meghosszabbítása.

A főpolgármester szerda este azt mondta, a javaslat tulajdonképpen arról szólt, hogy a bank biztosít egy hitelkeretet, amit csak akkor vesz fel a főváros, ha szüksége lesz rá.
Közölte: meggyőződése szerint a leszavazott javaslat a város pénzügyi, gazdálkodási stabilitását biztosította volna, nem a jelenlegi, hanem a következő ciklusban, de mivel sem a szocialisták, sem az ellenzék nem szavazta meg, így a főváros elesett "egy nagyon előnyös lehetőségtől".

A közgyűlés csütörtök este - a Fidesz és a KDNP képviselői nélkül ülésezve - 34 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazta a hitelkeret-szerződés megkötését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását